Cronica Romana informeaza : Vanzatorii de iluzii (Autor: Iulian BADEA )
Decidentii continua sa vanda iluzii. Sa mimeze ingrijorarea fata de soarta milioanelor de romani si sa sustina cu un tupeu urias ca acceptarea austeritatii este o datorie a fiecaruia dintre noi. Nu se mai obosesc nici macar sa mai lase uneori capul in pamant si sa admita ca au partea lor de vina pentru dezastrul in care se afla aceasta tara, pentru drama pe care o traiesc tot mai multi cetateni. Se vorbeste la unison despre un ipotetic viitor in care bunastarea va ajunge si aici, pe zbuciumatele taramuri dambovitene. Ne scufundam in saracie, problemele ne strivesc, privim cu disperare la tavalugul disponibilizarilor, ne credem binecuvantati cand reusim sa pastram locul de munca, chiar daca acesta este din ce in ce mai prost platit. Am ajuns sa ne bucuram pentru putin, pentru tot mai putin. Sa ne resemnam cu ideea ca suntem obligati sa ducem austeritatea asta blestemata doar pe umerii nostri.
Traim de peste 20 de ani in tara lui "merge si asa". In tara unde guvernantii sfideaza totul. Unde banii publici iau drumul unei clientele avida sa devalizeze, cu sustinere politica, bugetul public. Unde valoarea comisioanelor a inlocuit licitatiile corecte. Flagelul lui "merge si asa" si-a intins ari¬pile deasupra intregii Romanii. Sistemul judiciar este corupt, invadat de interese si influente politice. Reforma exista doar in discursurile unor sefi care se fac a nu intelege ca lucrurile nu mai pot continua in aceasta directie. Fara pedepse drastice impotriva celor care pactizeaza cu infractorul si mergand pe aceeasi linie a musamalizarii unor acte grave de coruptie in interiorul sistemului, Justitia va continua sa se decredibilizeze.
Si in Educatie situatia este la fel de grava. Re¬forme esuate, ministri dornici sa schimbe totul dupa toanele lor, au condus la o scadere accentuata a calitatii actului educational. Scolile si liceele au ajuns, nu de putine ori, zone rau famate in care elevii sunt supusi unor tentatii nocive. Asistam la numeroase exemple in care adolescenti cu rezultate excelente, mutati de la o scoala la alta, ajung in doar cateva luni de nerecunoscut, invinsi de un anturaj de care profesorii si sistemul nu sunt straini. Inutil sa mai vorbim despre sistemul de Sanatate sau despre Administratia Publica, unde realitatea ne loveste in plin pe fiecare dintre noi. Spitalele desfiintate, exodul masiv al cadrelor me¬dicale, subfinantarea nociva, arata drama pe care o traiesc atat cadrele medicale cat si pacientii. Administratia Publica ramane un focar de co¬rup¬tie, nepotism si politizare la toate palierele.
Alesii nu vor sa schimbe, insa, nimic. Ei sunt avocatii din oficiu ai haosului din societatea postdecembrista. Ei prefera mocirla urat mirositoare a compromisurilor si a razboaielor pentru functii si privilegii. Nu au nici cel mai marunt interes, dincolo de declaratii demagogice, ca statul sa fie pu¬ternic, iar institutiile reformate si credibile. Fara o schimbare totala, radicala, a acestei stari de lucru, profund nociva pentru Romania, vom continua sa ne mintim. Si sa acceptam sa fim mintiti. Vremea lui "merge si asa" trebuie sa apuna. Cat timp insa aceasta clasa politica iremediabil compromisa va reusi sa se metamorfozeze in noi si noi "alternative" mincinoase, nu se va schimba nimic in directia dorita de milioane de romani. Iar gastile politice isi vor continua luptele pentru Putere, insensibile la orice fel de suferinta a celor ale caror interese au obraznicia de a sustine ca le apara.