Case, pensii si salarii marite si "supraimpozitarea hiperbogatilor", promisiunile de campanie ale PSD, fara a mentiona insa si resursele financiare necesare implinirii acestora.

Cu program de guvernare pus pe hartie, candidati si aspirant la functia de premier validat, PSD-ului si PC-ului nu le-a mai ramas, sambata, la Congres, decat sa-si prezinte colectia de promisiuni pentru toamna electorala, dintre acestea nelipsind case, salarii si pensii marite si impozite mai mari pentru bogati. Tonul l-a dat Mircea Geoana, care dupa ce a fost validat candidat al PSD pentru functia de premier, a prezentat pe larg seria de promisiuni din domeniul protectiei sociale cu care spera sa atraga voturile electoratului. El a vorbit despre introducerea tarifului social la energie, despre acordarea celei de-a treisprezecea pensii si stabilirea unui nivel minim garantat al acesteia, precum si despre includerea fostilor lucratori din Cooperativele Agricole de Productie in sistemul de pensii global al statului, incepand din anul 2010.

Un alt set de masuri ii vizeaza pe salariatii de peste 45 de ani care isi pot pierde mai usor locul de munca sau au dificulati in a-si gasi un altul. "Pentru ei, am pregatit un program inspirat de social-democratia germana, care consta in reduceri fiscale pentru firmele care pastreaza sau angajeaza salariati mai batrani de 45 de ani", a anuntat liderul PSD.

Firmelor li se promite o relaxare fiscala in cazul in care se implica in activitati de protectie sociala. Astfel, companiile care construiesc pe cheltuiala lor o cresa sau un teren de sport nu vor fi impozitate pentru aceasta activitate. Si intreprinderilor mici si mijlocii li s-a promis o scadere a nivelului impozitarii, dar si stoparea abuzurilor organelor de control financiar.

Tinerii, incurajati sa plece la tara

Tinerii vor fi incurajati sa se stabileasca la tara, liderul PSD anuntand ca programul guvernamental actual va fi imbunatatit prin cresterea primei de instalare de la 20.000 la 25.000 de euro. PSD vrea sa initieze si un parteneriat cu Biserica astfel incat clerul care se implica in activitati sociale sa fie asimilati lucratorilor sociali ai Ministerului Muncii. Totodata, liderul PSD a anuntat sfarsitul cotei unice de impozitare. "Trebuie sa diferentiem impozitul pe venit. Trebuie sa-l reducem la 10% pentru cei cu venituri modeste, sa-l pastram la 16% pentru cei cu venituri medii, iar cei cu venituri mari vor fi supraimpozitati", a sustinut candidatul la functia de premier al PSD.

Pe langa promisiunile enuntate de Geoana, programul de guvernare al PSD mai contine un set de angajamente costisitoare din punct de vedere financiar. PSD promite cresterea salariului minim pana la 1.000 RON, dublarea pensiilor pentru agricultori, tarif social la consumul de energie electrica, TVA redus la alimente, 1.000 de noi crese si 1.000 de gradinite, pact national pentru sanatate, medicamente compensate si gratuite pentru toate persoanele cu venituri reduse, subventii pentru fiecare producator agricol, program national de irigatii si imbunatatiri funciare, program national de impaduriri, construirea a 1000 de km de autostrazi, modernizarea a 1000 de km de cai ferate, apa si canalizare in toate localitatile.