Premierul Calin Popescu-Tariceanu si conducerea PNL par sa aiba dificultati in desemnarea inlocuitorului lui Gheorghe Flutur in fruntea Ministerului Agriculturii. A trecut deja o saptamana de la revocarea din functie a platformistului Flutur si cateva zile de la revenirea in tara, dupa operatia la genunchi, a premierului Tariceanu, dar nu s-a luat inca nicio decizie.
Intre timp, competitia in sanul liberalilor pentru Ministerul Agriculturii ia amploare, numarul candidatilor crescand pe zi ce trece. Dupa Traian Decebal Remes, Varujan Vosganian, Nicolae Lazin si Ludovic Orban, pe aceasta lista se afla, de marti seara, si Dan Motreanu, secretarul general al PNL. El a fost propus la functia de ministru al Agriculturii de catre Puiu Hasotti, intr-o intalnire care a avut loc marti seara intre premierul Tariceanu si apropiati ai sai in partid, au declarat surse liberale pentru Agentia NewsIn. Potrivit acelorasi surse, Motreanu a parut sa fie o solutie in cadrul intalnirii invocate, insa acesta a spus ca nu ar fi interesat de post. In favoarea lui Motreanu se afla statutul pe care il are in par-tid - este secretar general, face parte din grupul fidelilor lui Tariceanu si are iesiri anti-Basescu mai rare decat alti colegi ai sai. In plus, este de formatie istoric si are stagii de pregatire in administrarea fondurilor europene.

Solutia interimatului

Calin Popescu-Tariceanu se intalneste zilnic cu ceilalti fruntasi liberali, cu care se consulta asupra persoanei care ar urma sa fie desemnata ministru liberal al Agriculturii. Una dintre variantele la care se gandesc liberalii in privinta ocuparii portofoliului de la Agricultura - care se pare ca va fi supusa dezbaterii la sedinta de luni Comitetului Executiv al PNL - este ca Tariceanu sa numeasca un loctiitor pentru acest post pentru doua luni, unde ar avea sanse Nicolae Lazin, secretar de stat PNL la acelasi minister. O astfel de ipoteza este vehiculata in cercurile liberale, in perspectiva in care s-ar realiza o restructurare a Guvernului imediat dupa 1 ianuarie 2007.
Decebal Traian Remes, al carui nume este vehiculat ca favorit pentru postul de ministru al Agriculturii ramas vacant prin revocarea lui Gheorghe Flutur, a declarat marti, la Antena 3, ca nu i s-a propus si nici nu s-a autopropus pentru aceasta functie. "Nu sunt o propunere si nu sunt nici o autopropunere pentru acest post", a spus Remes, in replica la informatiile insistente din ultimele zile care il dau ca favorit pentru acest portofoliu. El a opinat ca presedintele partidului, premierul Tariceanu, va anunta cat mai repede "solutia partidului" pentru Ministerul Agriculturii.

Platformistii il vor tot pe Flutur

Intre timp, si platformistii au intrat in disputele privind nominalizarea pentru Ministerul Agriculturii. Initiatorul platformei liberale, Theodor Stolojan, a declarat ca tot Gheorghe Flutur este "cel mai potrivit" pentru functia de ministru al Agriculturii si a sustinut ca, desi toate ministerele lucreaza cu bani, nu este necesar ca toate sa fie conduse de finantisti. Stolojan a precizat ca, in opinia sa, Flutur este potrivit pentru functia de ministru al Agriculturii deoarece a reusit performanta de a readuce bancile alaturi de agricultori si a gasit solutii pentru ca acestea sa finanteze proiectele agricultorilor. "Imi vine de-a dreptul sa zambesc cand ma gandesc la criteriile dupa care vrea Tariceanu sa numeasca un nou ministru al Agriculturii: ministerul va lucra cu foarte multi bani si, in consencinta, este nevoie de un finantist la conducerea lui. Vreau sa-i spun domnului Tariceanu ca toate ministerele lucreaza cu bani si nu cred ca este cazul sa puntem finantisti la toate", a afirmat Theodor Stolojan.