Moshemordechai.ro: Campania de dinainte de campanie

Chiar daca oficial inca nu se intampla, de buna vreme ne aflam in campanie electorala. Doar articolele de papetarie lipsesc, altfel concertul electoral e in plina desfasurare. De fapt, cred ca nu gresesc daca spun ca de la inceputul anului doar cu socoteli, aranjamente, decoratiuni si vacsuieli electorale ne pierdem vremea. Mai intai fosta putere, zguduita zdravan de protestele din iarna, s-a miscat strategic, trecandu-l pe Boc la conservare si proptind la Victoria un guvern de figuratie. A urmat schimbarea conducerii PDL si mutarea in linia a doua a catorva figuri cu serioase probleme de imagine: Boc, Udrea, Ridzi etc.
Cei de la USL n-au stat nici ei. De la inceputul anului s-au miscat fara incetare in functie de felul in care dirijau scorurile din sondaje. Mai intai din spatiul opozitiei, alaturandu-se protestarilor din Piata Universitatii, apoi de la putere. Ajunsi la guvernare, cei de la USL au incercat sa promoveze cateva masuri care, in viziunea lor, ar fi fost bine primite de catre electorat. Din nefericire pentru ei, lucrurile acestea, putine, cate au fost, au trecut aproape neobservate, topite in lava scandalurilor care nu au incetat sa curga. Atentia publica a fost in permanenta deviata de alte subiecte, generate chiar de catre USL, fie ca era vorba de alegatia ca doctoratul premierului ar fi constituit un plagiat, scandalurile numirilor de la invatamant sau mai recent Oltchim. Ca si cum lucrurile nu erau destul de complicate a mai venit si suspendarea lui Basescu, iar din acel moment atentia publica a fost canalizata exclusiv pe acest subiect.
La alegerile locale cei de la PDL au parut a fi maturati. O evaluare atenta arata ca, de fapt, pedelistii s-au aflat in grafic, asumandu-si, totusi, anumite pierderi planificate. Din noua postura, de opozanti, profitand si de previzibila suspendare a lui Basescu, cei de la PDL au inceput campania pentru alegerile din decembrie, incercand sa demoleze, sistematic, fiecare gest al actualei puteri, cu mai mult sau mai putin succes - e si o chestiune de credibilitate. De partea cealalta, uselistii n-au incetat nici ei, ca o veritabila formatiune de opozitie, aproape uitand ca se afla la guvernare, sa atace fosta putere.
In aceeasi situatie ne aflam si acum. Cele doua blocuri aflate in confruntare nu inceteaza sa-si livreze mesajele de campanie, atacandu-se reciproc si fiind exclusiv preocupate de ceea ce tine de campania negativa. Mesajele pozitive lipsesc aproape cu desavarsire, oferta, proiectul, programul nu mai incap in comunicarea celor doua comptetitoare, decat in vagi si grabite mentiuni.
Campania si confruntarea electorala de anul acesta s-ar putea anunta extrem de interesanta pentru analistul detasat, neutru. Pentru ca, practic, la aceste alegeri se confrunta doua blocuri care isi reclama, ambele, simultan, statutul de reprezentanti ai opozitiei, ambele fiind, tot simultan, identificabile cu puterea. PDL pentru ca a parasit foarte recent puterea, dar inca mai are acces, prin Traian Basescu, la parghii importante ale puterii. USL pentru ca a venit recent la putere si inca are dificultati in a accesa sau gestiona institutiile puterii.
Spuneam ca proiectele lipsesc aproape in totalitate din ofertele electorale. Sigur, ele exista, la nivel formal, simbolic, dar lipsesc aproape complet din spatiul de dezbatere. Lucrul si mai interesat este ca electoratul, intr-o semnificativa majoritate, pare a fi in regula cu tipul acesta de campanie electorala. De fapt, la nivelul electoratului, exista o confuzie vizibila; distinctia putere-opozitie, practic, nu mai functioneaza, responsabilitatile sunt distribuite in functie de afinitati, simpatii si nu institutional.
Intr-o astfel de competitie, in care USL este departe de a fi dinainte castigator, iar ARD nu poate fi dinainte socotit invins ( ar fi o enorma greseala), in cele din urma, credibilitatea si coeziunea cred ca vor fi elementele care vor conta decisiv- ma refer exclusiv la ceea ce se intampla la urne, nu la sforariile din umbra. Daca USL va reusi sa-si pastreze coeziunea si va putea demonstra, in scurtul timp ramas, ca poate genera proiecte importante, nu doar in enunturi generoase, atunci in decembrie nu va avea niciun fel de probleme. Daca guvernarea USL se va mai lasa atrasa in capcane de tip Oltchim si tot felul de marunte scandaluri, va ajunge la urne decredibilizata si puternic uzata. Pe malul celalalt, ARD incearca, impreuna cu haznaua lui DDD, constructia unei platforme care sa reuseasca sa treaca pragul celor 35-40 de procente, dincolo de care poate forta intrarea la guvernare, impreuna cu voturile UDMR si ale previzibililor tradatori din USL.
Competitia este, evident, inegala. USL, pentru a avea certitudinea guvernarii, ar trebui sa isi asigure un numar de mandate aflat undeva la peste 55%, in vreme ce ARD poate intra in carti si cu doar 40 de procente. Un lucru e cert, dupa alegerile din decembrie vom avea o singura putere. Si o singura opozitie. Ceea ce, evident, va fi un progres.