In Primaria Botosani nu vor fi facute disponibilizari. Potrivit noilor reglementari, institutia trebuie sa aiba 754 de posturi. In realitate, schema include 731 de posturi, din care 621 ocupate. In cazul in care s-ar fi impus o reducere de personal, primarul Catalin Flutur a precizat ca vizate ar fi fost persoanele a caror activitate nu este corespunzatoare. Edilul sef nu-si face probleme ca din cauza salariilor diminuate unii functionari vor decide sa se indrepte catre sectorul privat. "Avem deficit de personal, dar ne descurcam si daca mai pleaca vreo 50", a explicat primarul.
Potrivit primarului, singurele probleme apar la serviciile unde este stabilit numarul exact de posturi. "La evidenta informatizata a persoanei, ar trebui sa avem un post la 6.500 de locuitori, in aceste conditii, daca ne-am limita numai la populatia municipiului, ar trebui sa reducem acolo doua posturi. Problema e ca serviciul deserveste si 14 comune. Vom cere precizari, aici ar trebui sa mai angajam inca zece persoane", a declarat primarul.
Primaria ar putea face angajari la serviciul proiecte, unde sunt vacante zece posturi. Angajarea a macar cinci oameni se impune dat fiind faptul ca municipalitatea are in derulare proiecte europene de peste 10 milioane de euro.
Singura institutie unde se pune problema disponibilizarilor este Politia Comunitara. Aici vor fi trimisi in somaj 28 de angajati.

Postul de subprefect ramane vacant

Disponibilizarile vor ocoli pentru moment si Institutia Prefectului. Potrivit reprezentantilor institutiei, se vor reduce salariile celor 84 angajati cu 25%, insa nu au ajuns dispozitii de la guvern si pentru operarea unei reduceri de personal. Acest lucru ar fi dificil de suportat pentru ca institutia functioneaza oricum cu deficit de angajati, iar in septembrie 2009 s-a redus si un post de consilier iar altele au fost blocate. Postul de subprefect vacantat de Paul Secrieru la inceputul lunii iunie a fost desfiintat ieri seara de Guvern.
Nici in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului nu se vor efectua reduceri de personal, din moment ce de la 1.200 de persoane existente in sistem in 2009 s-a ajuns la sfarsitul lunii trecute la 1.034, ca urmare a unor disponibilizari efectuate in timp, dar si al pensionarilor anticipate.

- Virginia CONSTANTINIU
- Roxana RUSU