Comitetul romano-american pentru Basarabia si Biserica Ortodoxa Romana "Sfinta Cruce" au trimis o scrisoare presedintelui SUA George Bush, in care i-au supus atentiei declaratia intocmita de acest comitet, denumita "Statele Unite, Romania si Moldova", care a fost prezentata in cadrul Congresului Statelor Unite de congresmanul Jim Gibbons, care reprezinta Nevada, la data de 26 martie 2004, si inregistrata in Raportul tiparit al Congresului Statelor Unite. Aceasta declaratie reprezinta punctul de vedere al majoritatii cetatenilor americani de origine romana care locuiesc in prezent in Statele Unite.

Redam scrisoarea adresata presedintelui Bush:



Stimate Domnule Presedinte,

In numele celor doua milioane de americani de origine romana dorim sa va felicitam pentru curajul si demnitatea de a condamna, in timpul recentei dumneavoastra calatorii in Europa, Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat in 23 august 1939. De asemenea, vrem sa va felicitam pentru declaratia dumneavoastra potrivit careia acordurile de la Yalta au reprezentat o mare nedreptate fata de natiunile est-europene.

Ati declarat, domnule presedinte, ca "prizonieratul milioanelor de oameni din Europa Centrala si de Est va fi reamintit ca una dintre cele mai mari greseli din istorie". Am fost miscati de pozitia dumneavoastra onesta referitoare la aceasta problema. In calitate de cetateni americani loiali sintem alaturi de dumneavoastra in aceste vremuri greu incercate: razboiul impotriva terorismului, tranzitia globala spre democratie si eforturile de a indrepta greselile trecutului.

Cu toate acestea, am fost intristati de faptul ca ati mentionat in discursurile dumneavoastra ca, alaturi de cele trei Republici Baltice, Romania a fost, de asemenea, victima Pactului Ribbentrop-Molotov. Potrivit prevederilor acestui pact infam, in iunie 1940, Armata Sovietica a invadat, ocupat si anexat provinciile romanesti Basarabia si Bucovina de Nord. La scurt timp dupa anexare, Stalin a dezmembrat aceste provincii, a lansat o campanie ingrozitoare de a elimina orice roman din zona si a pus bazele Republicii Sovietice Moldovenesti. In ciuda masivelor arestari de dupa razboi facute de sovietici, a deportarilor si a relocarilor, pina in prezent majoritatea locuitorilor acestei zone au ramas de etnie romana.

Dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, Moldova s-a declarat stat independent. Totusi, aceasta noua republica nu s-a putut debarasa de fostul regim comunist si sa se alature familiei natiunilor democrate din Europa. Mai mult, din acest motiv, regiunea Trans-Dnestr a devenit motiv frecvent de divergente si instabilitate geopolitica.

Daca tinem seama de recentele schimbari democratice in tara vecina Ucraina si de cresterea importantei Romaniei pentru Statele Unite, credem ca America ar trebui sa inceapa sa ia in consideratie o alta abordare a statelor din aceasta parte a Europei. Actuala Republica Moldova nu este decit un vestigiu stalinist din trecut. Lumea democratica nu-l poate condamna pe Stalin si crimele sale fara a indrepta mai intii nedreptatile pe care el le-a cauzat si care dainuie si in zilele noastre.

Ca membri importanti ai Comunitatii Americano-Romane dorim sa va aducem in atentie declaratia intocmita de comitetul nostru, "Statele Unite, Romania si Moldova", prezentata in cadrul Congresului Statelor Unite de congresmanul Jim Gibbons, care reprezinta Nevada, pe 26 martie 2004, si inregistrata in Raportul tiparit al Congresului Statelor Unite (pp. E454-456).

Aceasta declaratie reprezinta punctul de vedere al majoritatii cetatenilor americani de origine romana care locuiesc in prezent in Statele Unite.

Pe scurt, in declaratie se mentioneaza ca membrii Comunitatii Romano-Americane au intimpinat cu bucurie caderea dictaturii comuniste in Romania si Moldova Sovietica. Ne-am asteptat ca cele doua tari sa revina rapid la democratie si, posibil, sa se reunifice in speranta ca impreuna vor intra in NATO si in Uniunea Europeana.

In timp ce Romania a intrat in NATO si apoi recent a fost admisa in Uniunea Europeana, noua Republica Moldova a urmat o directie opusa. Aceasta republica a continuat sa fie manipulata de comunistii nereformati, in timp ce politica ei a ramas sub puternica influenta a strategilor geopolitici ai Rusiei.

Ca urmare, aceasta republica a cazut din nou in miinile Partidului Comunist; economia tarii este la pamint; regiunea Trans-Dnestr a devenit o zona a traficului international de arme si a altor activitati ilicite, iar populatia este cuprinsa de disperare.

In calitate de cetateni americani loiali vrem sa promovam cele mai bune relatii intre Washington, Bucuresti si Chisinau. Credem cu tarie ca solutia cea mai buna este sa se accepte ideea ca, fiind o fosta provincie romaneasca, locul Moldovei este alaturi de Romania.

Nu sustinem o reunificare imediata sau o schimbare rapida a politicii Statelor Unite, dar sugeram ca aceasta optiune sa fie luata in considerare. Credem, de asemenea, ca acest lucru va ajuta ambele tari, va promova interesele americane pe probleme de securitate in Sud-Estul Europei, va continua sa garanteze prietenia fara rezerve a romanilor fata de americani si va ajuta chiar Moscova sa nu mai reprezinte o sursa de divergente regionale.

In concluzie, sintem pregatiti sa ne oferim tot sprijinul in interesul tarii noastre adoptive, Statele Unite, tarii noastre de origine, Romania (inclusiv Moldova), pentru pacea si securitatea in Sud-Estul Europei.

In incheiere, Domnule Presedinte, am aprecia un raspuns si sprijinul dumneavoastra si am fi recunoscatori daca ati acorda o audienta Comitetului nostru.

Cu stima,

Rev. Fr. Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Presedinte de Onoare, Dr. Nicholas Dima, Secretar

Executiv Valentin V. Tepordei, Trezorier Dr. Silviu Ziscovici, Relatii Publice