Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit miercuri la Palatul Victoria cu presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, dupa ce liderul PC a solicitat o discutie legata de ultimatumul dat de conservatori, potrivit caruia nu vor sustine proiectul de buget pe 2007, daca Guvernul nu le va sprijini initiativele legislative. La discutie a participat si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Voiculescu a dorit sa afle in ce masura initiativele legislative ale PC privind reducerea TVA la alimentele de baza si neimpozitarea profitului reinvestit vor fi sustinute de catre Executiv si partidele aflate la guvernare, pentru a stabili daca vor vota in Parlament proiectul de buget pe 2007. La finalul intallnirii, liderul PC a anuntat ca au fost gasite "formule" prin care cele doua initiative ale PC sa fie sustinute. "Din punct de vedere tehnic, ministrul Finantelor va stabili in cursul anului viitor momentul in care vor intra in vigoare proiectele noastre. Incercam in iunie, iar daca nu va fi posibil, probabil ca aceste doua prevederi vor fi incluse in noul buget pe 2008. Ca atare, bugetul de stat va fi votat marti", a spus Voiculescu.

PD critica gestul premierului

Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a criticat rezultatul negocierilor dintre PC si premierul Tariceanu. Radulescu a subliniat ca, in repetate randuri, in discutiile din Alianta si Coalitie, propunerile PC au fost respinse, atat din considerente politice, cat si tehnice, ca nefiind in interesul cetatenilor. "In cazul in care o asemenea promisiune a fost facuta de premier, este un bun exemplu al compromisurilor pe care un guvern minoritar trebuie sa le faca", a comentat democratul. "Schimbarea parerii premierului e data de necesitatea de a trece bugetul. Cred ca trebuie sa ne gandim cu seriozitate care vor fi compromisurile care vor trebui facute cu Opozitia in momentul in care Guvernul s-ar confrunta cu un moment mai greu decat votul pentru buget", a adaugat Radulescu. Pe de alta parte, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca nu crede ca premierul si ministrul Finantelor vor accepta propunerea PC. "Cred ca a fost o iesire eleganta a domnului Voiculescu din acest clinci. Avem un premier responsabil si un ministru de Finante serios si priceput. Probabil ca trebuia sa dea o iesire onorabila domnului Felix-Antena din joc", a declarat Blaga.

"Politica este arta compromisului"

"Politica este arta compromisului, asa se spune. Fiecare partid are prioritatile sale, iar guvernarea este o problema si mai grea", a declarat liderului deputatilor UDMR, Marton Arpad. Acesta a precizat ca orice discutii pe marginea sprijinului pentru bugetul de stat sunt normale, in conditiile in care fiecare partid sau formatiune politica doreste sa-si rezolve prioritatile. De altfel, Marton a precizat ca si UDMR a avut un proiect pentru scutirea profitului reinvestit, subiect important de legiferat. UDMR a fost printre formatiunile politice care au negociat votul pe unele proiecte importante ale Coalitie, cum a fost cazul Codului Fiscal, pe care senatorii si deputatii acestei formatiuni l-au sustinut, la sfarsitul sesiunii parlamentarare trecute, dupa ce au obtinut re-afirmarea sprijinului pentru legea statutului minoritatilor nationale.