Presedintele Basescu a lansat un apel in plenul Parlamentului catre toate partidele pentru a ajunge la o intelegere pe legile ce trebuiesc adoptate pentru finalizarea acordului cu FMI: Legea pensiilor, Legea salarizarii unice, Legea bugetului de stat. In caz contrar, Traian Basescu a avertizat ca exista riscul de a nu fi in masura sa facem platile de la bugetul de stat. Altfel spus, incapacitate de plata, faliment. Opozitia conditioneaza deblocarea activitatii Parlamentului de inlaturarea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor.
Presedintele Traian Basescu a lansat marti un apel catre partidele parlamentare pentru adoptarea unui moratoriu pe legile ce trebuie adoptate pentru finalizarea acordului cu FMI.
Liderii Opozitiei conditioneaza moratoriul propus de seful statului de schimbarea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor, pe motiv ca aceasta a fraudat votul pe Legea pensiilor.
"Parlamentul este blocat de o luna si jumatate doar pentru ca doamna Anastase sa-si mentina functia. Cred ca Traian Basescu s-a saturat sa-i tina in brate pe cei care fura la vot sau nu stiu ce voteaza. Sper ca Traian Basescu a dat un semnal pentru schimbarea din functie a Robertei Anastase", a declarat presedintele PSD, Victor Ponta.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca orice discutie serioasa intre putere si opozitie trebuie sa porneasca de la premisa plecarii Guvernului Boc si identificarea unei noi solutii de guvernare, iar, in privinta functionarii Camerei Deputatilor, de la retragerea Robertei Anastase din functia de presedinte al acestui for. O pozitie apropiata are si Victor Ponta, care conditioneaza moratoriul si adoptarea legilor de inlocuirea Robertei Anastase la sefia Camerei Deputatilor.
Dupa o intalnire a liderilor democrat-liberali cu presedintele Traian Basescu, PDL a precizat, intr-un comunicat de presa, ca o sustine pe Roberta Anastase in functia de presedinte al Camerei Deputatilor.
Viceliderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Petru Calian, a propus o solutie de compromis: sedintele institutiei in care se vor dezbate si vor fi votate Legea pensiilor, Legea salarizarii unice si Legea bugetului sa fie conduse de vicepresedintele Ioan Oltean, in locul Robertei Anastase.