Biroul Permanent al Camerei a stabilit sa dezbata saptamana viitoare proiectul de hotarare pentru modificarea Regulamentului, cu privire la schimbarea presedintelui, dupa ce Comisia pentru Regulament va analiza trei zile amendamentele deputatilor PSD si UDMR. Surse din Alianta sunt increzatoare ca, tot saptamana viitoare, Nastase va fi revocat din functie.
Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor au decis ieri sa mai amane cu sase zile discutarea in plen a proiectului de hotarare cu privire la revocarea presedintelui Camerei. Actualul presedinte al Camerei, Adrian Nastase, a declarat ca a fost votata cu doua abtineri „solutia inteleapta“ de a trimite spre dezbatere la Comisia pentru Regulament cele peste 200 de amendamente depuse, inclusiv pana vineri, cand se va intocmi si raportul final. Nastase a precizat ca in acest fel proiectul de hotarare se va putea introduce luni pe Ordinea de Zi a plenului, astfel incat martea viitoare sa inceapa dezbaterea modificarilor la Regulament. El a subliniat ca dezbaterea a fost „absolut colegiala“, „nu au existat tensiuni“ si s-a stabilit „prin consens ca aceasta este cea mai buna solutie“ dintre variantele propuse de deputatul UDMR Marton Arpad, liberalii Dan Rusanu si Titu Gheorghiof si social-democratul Miron Mitrea. Nastase a mai spus ca prin hotararea de ieri „nu este vorba de o victorie, este vorba de normalitate, nevoia de aducere la zi a regulamentelor“ celor doua Camere ale Parlamentului. El a adaugat ca s-a discutat si „despre o eventuala implicare a Comisiei Juridice in controlul de constitutionalitate“ a modificarilor.

Alianta a scartait din nou

Liderul Grupului parlamentar PD, Cristian Radulescu, a declarat la finalul sedintei BP ca „s-a cazut de acord pe o formula de compromis“, cu care democratii nu au fost de acord. Radulescu a explicat ca a fost luata aceasta decizie pentru ca, „daca ar fi fost dupa reprezentantii PSD, am fi votat catre Craciun Regulamentul“.
El a subliniat ca „termenul de 15 va fi depasit in mod categoric, dar conteaza nu atat termenul, cat finalitatea“ si ca „nu se poate face in aceeasi zi modificarea Regulamentului si revocarea“. Radulescu a adaugat ca „nu este obligatoriu sa se astepte o decizie a Curtii Constitutionale (CC)“, pentru modificarea Regulamentelor celor doua Camere.

Gaselnita Aliantei

Secretarul BP Titu Gheorghiof a declarat ca „daca Regulamentul nou va trece prin vot, atunci - asa cum este stipulat in art. 25 al modificat, in ziua in care se da vot pe Regulament se poate realiza si revocarea, si validarea noului presedinte“.
El a subliniat ca, in cazul in care votul final se va da la 13 septembrie, inseamna ca „se poate implini termenul si hotararea luata si modificarea in conducerea Camerei“. Gheorghiof a mai spus ca proiectul de hotarare „nu are caracter nici de lege constitutionala, nici de lege organica, si nu curg acele 5 zile pentru promulgare si atac la Curtea Constitutionala“. El a afirmat ca noul Regulament „poate fi atacat intr-un incident de neconstitutionalitate“, dar ca „nu impiedica votul prin care se da hotararea, deoarece in dreptul romanesc nu exista revocare la revocare“.
In consecinta, noul presedinte al Camerei nu va mai putea fi revocat prin decizia Curtii Constitutionale.

Nastase: „Schimbarea mea fara avizul Curtii Constitutionale, descalificanta“

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat ieri ca, daca partidele din Coalitia aflata la guvernare l-ar schimba din functie, in eventualitatea aprobarii noului Regulament al Camerei, fara a astepta avizul Curtii Constitutionale, s-ar descalifica complet in fata opiniei publice. El a mai spus ca nu se pot pune in miscare formule neconstitutionale, iar Parlamentul trebuie sa respecte Constitutia. Adrian Nastase a mentionat ca inclusiv protocolul semnat de liderii Coalitiei la 10 august, pe care l-a numit un „pact impotriva Constitutiei“, prevede ca principal obiectiv schimbarea presedintilor consiliilor judetene si a presedintilor Camerelor Parlamentului „conform regulilor constitutionale“. „Pentru asta, in mod evident, Curtea Constitutionala ar trebui sa se pronunte“, a adaugat presedintele executiv al PSD.

UDMR se impotriveste

Deputatul UDMR Kelemen Hunor, chestor al Camerei, si-a manifestat ieri dezacordul fata de modalitatea de inlocuire a membrilor Biroului Permanent al Camerei, propusa prin modificarea Regulamentului, adica revocarea in urma votului majoritatii deputatilor.
El a adaugat ca UDMR are propuneri de modificare a Regulamentului care nu vizeaza intelegerea din Coalitie privind schimbarea presedintelui Camerei.
„De exemplu, eu, daca PSD si PRM se supara si mai aduna si 3-4 voturi in plus, ma pot schimba si ramane UDMR fara reprezentant in Biroul Permanent“, a spus Kelemen Hunor, aratand ca acest lucru reprezinta „o aberatie“.
El a explicat de ce UDMR nu a reusit sa introduca amendamentele sale in proiectul de modificare a Regulamentului.
„In proiectul initial nu erau aceste prevederi, dar au fost bagate de comisie si noi vrem acum sa refacem in forma initiala“, a precizat deputatul UDMR.

PRM face diferenta

Lucian Bolcas, deputat PRM si vicepresedinte al Camerei, de profesie jurist, a declarat ieri ca proiectul de hotarare privind modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor are caracterul unei legi, aprobarea sa nefiind urmata automat de intrarea in functiune.
El l-a contrazis pe secretarul Camerei, Titu Gheorghiof, care declarase ca Regulamentul nu are caracter de lege si, prin urmare, pentru aplicarea acestuia nu este necesar sa se astepte cinci zile, cat este termenul pentru sesizarea Curtii Constitutionale in cazul legilor.
„Adoptarea hotararii de modificare a Regulamentului are acelasi traseu ca si adoptarea unei legi. In momentul in care s-a adoptat hotararea de modificare a Regulamentului, aceasta nu intra automat in functie, ci exista un interval de cinci zile in care poate fi atacata la Curtea Constitutionala. Pana atunci, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului pot ramane in functie“, a explicat Bolcas.
Bolcas a spus ca PRM va vota pentru revocarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului in caz de incalcare a Constitutiei, dar va fi impotriva schimbarii presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului „la simpla solicitare a unor forte politice care si-au schimbat optiunile de la un moment la altul“.
„Aceasta lupta intre Alianta si PSD privind schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului nu este lupta noastra. Noi nu sprijinim nici Alianta, nici PSD in acest razboi, ci sprijinim respectarea Constitutiei“, a precizat vicepresedintele Camerei.

FOTO: Titu Gheorghiof crede ca nici Curtea Constitutionala nu-l mai poate salva pe Adrian Nastase