Comisiile reunite de buget-finante au adoptat, duminica dimineata, dupa o dezbatere-maraton, de circa 17 ore, proiectul legii bugetului de stat pe 2010, cu amendamentele aprobate, actul normativ cumuland 26 de voturi "pentru" si 15 voturi "impotriva".
Parlamentarii au finalizat, intr-o sedinta care a inceput sambata dimineata la ora 10:00, dezbaterile asupra articolelor, anexelor si amendamentelor depuse la proiectul bugetului de stat, votul in comisiile de buget asupra proiectului de lege fiind dat duminica dimineata, in jurul orei 03:00.
Comisiile de buget-finante au reluat si votul asupra proiectului bugetului asigurarilor de stat pe 2010, dupa ce acesta a fost initial respins. Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost aprobat in final cu voturile favorabile exprimate de 32 de parlamentari.
La dezbaterile privind proiectul legii bugetului de stat, singurul buget respins al unei institutii a fost cel al Curtii Constitutionale, majoritatea parlamentarilor criticand cresterile extrem de exagerate fata de anul 2009 ale sumelor alocate cheltuielilor de personal, asistenta sociala si cheltuieli curente.
Comisiile de buget-finante au facut unele modificari la variantele de buget propuse pentru unele institutii, fiind aprobate si suplimentari de fonduri la bugetele unor ministere.
Astfel, parlamentarii au aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 2,1 miliarde de lei, de la suma de 9,3 miliarde de lei propusa initial.
De asemenea, Ministerul Justitiei va beneficia de 2.780 mii lei pentru asigurarea drepturilor la uniforma, echipament specific si norma de hrana pentru functionarii publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, potrivit unui amendament aprobat de comisii.
Totodata, comisiile au adoptat un amendament la proiectul de buget prin care au stabilit ca Institutul Cultural Roman va beneficia in anul 2010 de acelasi buget ca in anul 2009, respingand propunerea extrem de exagerata a Executivului ca bugetul ICR sa fie cu 42,92% mai mare fata de anul precedent.
Membrii comisiilor parlamentare de buget-finante au adoptat si bugetele Camerei Deputatilor si Senatului, in variantele aprobate de cele doua Camere.
Raportul intocmit de comisiile de buget-finante la proiectul legii bugetului de stat pe 2010 urmeaza sa fie supus, luni, dezbaterii plenului celor doua Camere ale Parlamentului.