Presedintele Comisiei juridice al Camerei, Sergiu Andon, a cerut ieri Biroului Permanent ca membrii comisiei sa fie exclusi de la dezbaterile privind Statutul minoritatilor nationale, pe motiv ca nu exista timpul necesar pentru discutarea legii lustratiei si a legilor privind siguranta nationala. "Solicitam insistent ca pana la aprobarea proiectului legii lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist si a pachetului de legi privind siguranta nationala, sa se revina asupra includerii comisiei noastre in triumviratul de comisii care dezbat, ori ar trebui sa dezbata, proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale", a precizat Andon.
El a mai aratat ca membrii Comisiei juridice sunt pregatiti sa dezbata in cel mai scurt timp proiectul legii lustratiei, dar programul de lucru stabilit de Biroul permanent nu ingaduie acest lucru. Potrivit lui Andon, "grila saptamanala de lucru" a comisiei se reduce doar la o singura jumatate de zi, in conditiile in care martea dupa-amiaza este "blocata de luni de zile" cu dezbaterea Statutului minoritatilor, iar joia dimineata cu dezbaterea pachetului privind siguranta nationala.
Statutul minoritatilor nationale ar trebui sa fie dezbatut de trei comisii, cea juridica, cea privind drepturilor omului si cea de invatamant, insa de fiecare data nu este cvorum de lucru, cu toate ca Biroul a decis si filmarea sedintelor pentru a-i depista pe deputatii care lipsesc.
Biroul Permanent al Camerei a decis luni ca, saptamana viitoare, sa se stabileasca un termen de dezbatere a proiectului legii lustratiei, a perecizat secretarul Camerei, Valeriu Zgonea. (A.M.)