Romania si Bulgaria mai au de asteptat pana la toamna pentru a afla daca adera la Uniunea Europeana in 2007 sau 2008. Raportul de monitorizare al Comisiei Europene prezentat ieri in Parlamentul European a amanat recomandarea unei date precise de aderare pe motiv ca aceste doua tari trebuie sa indeplineasca toate criteriile stabilite.
Comisia Europeana se mai gandeste daca data aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana poate fi mentinuta la 1 ianuarie 2007, asa cum era prevazuta in tratatul de aderare incheiat anul trecut. Seful Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a anuntat ca in octombrie CE va revizui stadiul indeplinirii conditiilor de aderare a celor doua tari la forumul comunitar. "Cele doua tari sunt pregaatite de aderare la 1 ianuarie 2007, insa cu anumite conditii", a precizat Barroso. El a atras atentia ca atat Romania, cat si Bulgaria trebuie sa continue progresele, mai ales in ceea ce priveste justitia si afacerile interne.
La randul sau, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat in plenul Parlamentului European ca sustine integrarea Romaniei si a Bulgariei in Uniunea Europeana in 2007 cu conditia ca aceste doua tari sa se apropie de criteriile impuse pentru aderare. Din aceasta cauza, data clara a aderarii va fi confirmata in octombrie, timp in care cele doua tari vor continua reformele facute pana acum. "In raportul Comisiei din luna octombrie se va decide daca data aderarii ramane in vigoare", a afirmat Rehn. Acesta a prezentat progresele realizate de tara noastra pe calea integrarii europene de la precedentul raport, din octombrie 2005, in care fusesera identificate 14 aspecte care necesitau o actiune urgenta din partea Romaniei, asa-numitele stegulete rosii. In raportul prezentat ieri, numarul acestora a scazut la patru.
Probleme cu agricultura si finantele
Domeniile inca sanctionate cu stegulet rosu de oficialii europeni sunt agentiile de plata directa catre fermieri si operatori, sistemul integrat de administrare si control in agricultura, sistemul de colectare a deseurilor animale si facilitatilor de tratare a acestora si implementarea sistemelor IT pentru asigurarea colectarii corespunzatoare a TVA pe intreg teritoriul pietei interne a UE. Reprezentantii Comisiei au exclus coruptia si masura legata de fonduri din zona de ingrijorare maxima, dar raportul recomanda Romaniei sa continue eforturile de pana acum si sa demonstreze cu noi rezultate lupta impotriva coruptiei. De asemenea, tara noastra trebuie sa consolideze aplicarea reformei in justitie si sa intareasca transparenta, eficienta si impartialitatea sistemului judiciar. Totodata, in vederea aderarii la UE, trebuie imbunatatite lupta impotriva traficului cu fiinte umane, situatia persoanelor cu dizabilitati, conditiile de viata din institutiile de psihiatrie si incluziunea sociala a minoritatii rome. Comisia Europeana va continua sa monitorizeze progresele Romaniei pana in momentul aderarii si va oferi in 2006 fonduri de preaderare de peste un miliard de euro.
Reactia autoritatilor romane
Imediat dupa prezentarea raportului de tara, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca apreciaza faptul ca evaluarea facuta de Comisia Europeana este corecta si obiectiva. In opinia sa, aceasta este cea mai buna evaluare pe care tara noastra a primit-o pana acum de la Bruxelles. Seful cabinetului a subliniat ca Romania nu mai are stegulete pe domeniile pe care ar putea fi activata clauza de salvgardare, respectiv justitie si securizarea frontierelor. "Vom continua eforturile in ceea ce priveste justitia si lupta impotriva coruptiei, cu toate ca nu mai avem stegulete pentru aceste domenii", a spus Tariceanu.
Intr-un comunicat de presa, presedintia considera ca Raportul de monitorizare este o "radiografie reala si credibila a performantelor tarii noastre". Presedintele Traian Basescu a atras insa atentia institutiilor statului, in mod deosebit ministerelor si agentiilor guvernamentale, asupra recomandarilor din Raport, in primul rand in domeniile care sunt marcate cu sintagma "preocupari semnificative". De asemenea, presedintele a atentionat institutiile statului ca in Raportul din luna octombrie 2005 au fost mentionate un numar considerabil de domenii marcate cu stegulete galbene care necesitau continuarea eforturilor.
Barroso si Rehn, la Bucuresti
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, vor vizita astazi Romania. In cursul zilei, cei doi oficiali europeni vor sustine declaratii de presa la Palatul Victoria si vor avea o intalnire cu conducerile celor doua Camere ale parlamentului.