Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European si-a dat ieri acordul asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, cu mentiunea ca Parlamentul European sa fie asociat Comisiei Europene in cazul utilizarii clauzelor de salvgardare.

“Avizul conform“ pentru Romania a fost adoptat de comisie cu 59 de voturi pentru, doua impotriva si noua abtineri. Membrii comisiei au facut apel la statele membre UE si la Comisia Europeana pentru ca Parlamentul sa fie “asociat pe deplin“ in procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniune, intre data semnarii tratatelor si aderarea propriu-zisa, la 1 ianuarie 2007. Amendamentele in acest sens au fost facute de ecologistul Joost Lagendijk si de socialistii Hanes Svoboda si Jan Marinus Wiersma. Formula pare sa fie acceptata si de raportorul Pierre Moscovici, pentru a asigura suficient sprijin pentru Romania printre eurodeputatii mai sceptici. In plus, crestin-democratul german Markus Ferber a cerut redeschiderea negocierilor la capitolul Justitie si Afaceri Interne, ceea ce ar duce implicit la amanarea semnarii tratatului de aderare prevazuta luna viitoare. Propunerile au fost incluse intr-un preambul la raportul Comisiei pentru Afaceri Externe.
Vesnicele probleme: Justitia, Afacerile Interne, Concurenta
Activarea clauzei de salvgardare, in declansarea careia se va putea implica si Parlamentul European, ar putea amana aderarea Romaniei si Bulgariei cu un an, daca acestea nu vor fi “cu adevarat pregatite“ pana la 1 ianuarie 2007.
UE a impus Romaniei, care trebuie sa depuna in continuare numeroase eforturi in vederea aderarii, o clauza de salvgardare foarte stricta, o situatie fara precedent pentru o tara candidata.
Activarea acestei clauze ar putea fi decisa de o majoritate calificata a membrilor Uniunii, in cazul in care Guvernul de la Bucuresti nu este suficient pregatit in domeniile Justitie, Afaceri Interne si Concurenta. Parlamentul European se va pronunta asupra raportului comisiei la 13 aprilie.