Ministrul Turismului Elena Udrea a luat decizia, luni, ca nici ea si niciun reprezentant al Ministerului sa nu participe la audierile din comisia parlamentara, dupa ce in presa au aparut inregistrari privind unele discutii desfasurate intre membrii comisiei in data de 13 august.
Presedintele comisiei Ludovic Orban a precizat, inainte de inceperea sedintei, ca supozitia sa este "ca la aceste audieri se va prezenta presedintele ANRMAP" Cristina Traila.
Seful comisiei parlamentare Udrea a declarat ca, potrivit Constitutiei, prezenta ministrilor la lucrarile comisiei parlamentare de ancheta este obligatorie atunci cand se solicita acest lucru si ca Legea raspunderii ministeriale prevede sanctionarea cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani in cazul refuzului nejustificat al unui membru al Guvernului de a prezenta Parlamentului sau comisiilor parlamentare informatiile si documentele cerute.
"Dupa parerea mea, obligatia noastra ca si comisie este sa facem toate demersurile legale pentru a determina Ministerul Turismului, in frunte cu ministrul Turismului, sa actioneze in temeiul legii", a spus Ludovic Orban la inceputul sedintei comisiei parlamentare de ancheta in cazul Udrea.
Ludovic Orban a spus ca nici pana la momentul inceperii sedintei comisiei Ministerul Turismului nu a pus la dispozitia comisiei documentele solicitate. El a tinut sa citeze din Constitutie si din Legea raspunderii ministeriale articolele prin care ministrii trebuie sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare atunci cand sunt invitati la audieri.
Ludovic Orban a aratat, prin indicarea articolelor din Constitutie si din Legea raspunderii ministeriale, "care este baza constitutionala si legala a raporturilor pe care comisia parlamentara de ancheta le are cu Ministerul Turismului si cu ministrul Turismului".
Astfel, Orban a aratat ca, potrivit articolului 111 din Constitutie, Guvernul, in cadrul controlului parlamentar, este obligat sa prezinte informatiile cerute de Camera Deputatilor, Senat si comisiile parlamentare iar prezenta membrilor Guvernului la sedintele comisiilor parlamentare este obligatorie daca li se solicita acest lucru.
Ludovic Orban a aratat ca si potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor comisia parlamentara de ancheta poate cita la audieri orice persoana care poate conduce la aflarea adevarului, iar persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare de ancheta.
Comisia de ancheta privind cheltuielile de la Ministerul Turismului a inceput, marti, sedinta in care e programata audierea presedintelui ANRMAP si a trei functionari din MT,dupa ce PDL a cerut desfiintarea comisiei, iar Elena Udrea a anuntat ca niciun reprezentant al ministerului nu va veni la audieri.
Ludovic Orban a mai spus ca, tot potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, comisia parlamentara de ancheta poate solicita in cursul cercetarilor sale accesul la informatii clasificate.
Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta in cazul Udrea a mai spus ca a studiat si prevederile din alte legi, cum ar fi Legea responsabilitatii ministeriale. Potrivit lui Orban, art.11 din Legea responsabilitatii ministeriale precizeaza ca Guvernul si alte persoane sunt obligate sa livreze Camerei Deputatilor, Senatului si comisiilor parlamentare informatiile si documentele solicitate si ca prezentarea cu rea credinta a unor date inexacte constituie infractiuni si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 12 ani.
Ludovic Orban a precizat ca refuzul nejustificat al membrilor Guvernului de a prezenta Camerei Deputatilor, Senatului si comisiilor parlamentare informatiile si documentele cerute de acestea constituie tot o infractiune potrivit Legii responsabilitatii ministeriale si pedeapsa prevazuta in acest caz este inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase a decis, luni, sa convoace Biroul Permanent pentru a propune suspendarea comisiei parlamentare de ancheta, pe motiv ca stenogramele aparute in presa privind o discutie din comisie ar dovedi ca membrii comisiei de ancheta ar vrea sa fabrice un dosar penal pentru ministrul Elena Udrea.