Leonard Orban a declarat ca va anunta dupa 1 ianuarie componenta Cabinetului sau, deoarece nu a definitivat procesul de stabilire a acestuia. Presa insa s-a si lansat in speculatii, desemnandu-l pe Viorel ßerbanescu ca fiind membru al echipei lui Orban.
Comisarul european Leonard Orban este convins ca domeniul multilingvismului nu este de mana a doua si doreste sa demonstreze importanta portofoliului printr-o activitate intensa si multiple proiecte. Conform declaratilor sale, primele proiecte fac referire la o analiza detaliata a situatiilor existente la nivelul diferitelor servicii, analiza cu atat mai necesara cu cat Orban va gestiona cateva directii generale, ce insumeaza un personal de peste 3.000 de persoane. O alta provocare ambitioasa este "integrarea" cu succes in randul limbilor oficiale europene a celor trei "nou-venite": romana, bulgara, irlandeza. Noul cabinet va cuprinde 6 persoane, un purtator de cuvant si un asistent. Conform regulilor Comisiei, membrii Cabinetului sau trebuie sa fie de cel putin 3 nationalitati diferite, iar in componenta echipei trebuie sa existe si doi romani. In privinta unor nominalizari concrete, Orban a declarat ca se va pronunta abia la inceputul anului viitor. Comisarul a afirmat, fara a preciza nume, ca seful de cabinet va fi de origine franceza, iar adjunctul german. Nici numele celor doi romani nu au fost facute publice, desi Orban a precizat ca "ii stie deja" si sunt vechi colaboratori cu multa experienta.

Zvonuri neconfirmate oficial

Potrivit afirmatiilor unui corespondent al unui post de televiziune central, unul dintre cei doi romani nominalizati este Viorel ßerbanescu, angajat al misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, iar seful de Cabinet va fi Patricia Brunell, director in Secretariatul General al Comisiei Europene. Numarul doi in Cabinet va fi germanul Johann Richter, functionar in Parlamentul European, iar purtator de cuvant, italianul Pietro Petruci. Referitor la aceste nume vehiculate in mass-media, Orban s-a declarat "socat", precizand ca inca nu a terminat de stabilit componenta Cabinetului.