Comunitatea evreilor din Bucuresti a comemorat ieri martirii pogromului legionar din 21-23 ianuarie 1941. In memoria celor sase milioane de evrei ucisi in Holocaust au fost aprinse in mod simbolic sase lumanari.
La manifestarea care a avut loc la Sinagoga Mare din Capitala trebuia sa participe si presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a anuntat in ultimul moment ca treburi importante de stat fac imposibila prezenta sa. Mesajul sau - un pios omagiu adus celor care au pierit in urma cu 64 de ani in actiunile extremiste pentru singura vina de a fi fost evrei - a fost citit de consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. In mesaj, presedintele Basescu considera ca Romania nu mai este o societate aflata la rascruce, unde sa se manifeste “etno-centrismul“, si ca trebuie sa existe “intoleranta fata de intoleranta“. El a transmis ca unul dintre obiectivele mandatului sau este acela de a combate orice manifestari xenofobe. Basescu a subliniat, de asemenea, ca trebuie restabilit adevarul istoric, iar aplicarea recomandarilor Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului reprezinta un pas in aceasta directie.
Si Regele Mihai I a adresat un mesaj, citit de principesa Margareta si de principele Radu, in care fostul suveran a afirmat ca romanii de toate credintele ar fi putut face mai mult pentru salvarea evreilor ucisi.