Biroul Permanent National al PNL a decis ieri sa-i retraga sprijinul politic deputatului Ioan Ghise (foto), urmand ca la Delegatia permanenta din 2 septembrie sa fie dezbatuta recomandarea conducerii partidului de excludere a actualului deputat pentru ca a colaborat cu Securitatea.
"Am discutat despre propunerile BPC privind demnitarii care s-au dovedit a fi colaboratori ai fostei Securitati prin semnarea unui angajament. Avem deja cazul Monei Musca, in care BPC s-a pronuntat prin retragerea sprijinului politic si propunerea catre Delegatia Permanenta de exludere din partid", a anuntat purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, conducerea liberala a luat in discutie patru cazuri care ar fi putut intra sub incidenta deciziei PNL de excludere a celor care au semnat angajament cu Securitatea: Ioan Ghise, Titu Gheorghiof, Liviu Campan si Emilian Francu.
"Din aceste patru cazuri, in situatia Monei Musca se afla deputatul de Brasov Ioan Ghise. BPC a luat act de faptul ca Ghise a recunoscut public inca de acum cativa ani acest gest", a precizat Vosganian. El a adaugat ca celelalte trei cazuri sunt diferite, "pentru ca, pana in prezent, nu a fost dovedita colaborarea prin semnarea unui angajament".

ßapte note informative

Fost primar al Brasovului, deputatul liberal Ioan Ghise a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea, insa sustine ca nu a facut politie politica si ca opinia publica trebuie sa faca distinctia intre turnatori. Este a doua sa confesiune publica, dupa ce in anii 1998-1999 a fost deconspirat, printr-o dezvaluire de presa, pe cand era primar in functie la Brasov. Intre timp, Ghise a devenit deputat pe listele PNL. El a declarat ca a furnizat sapte note informative catre Securitate timp de doi ani, perioada in care a lucrat la uzina Tractorul Brasov, ocupandu-se de un contract cu libienii.
Deputatul sustine ca cele sapte note informative pe care le-a semnat nu contineau altceva decat date despre activitatea libienilor veniti in practica la uzina Tractorul, in conditiile in care unitatea avea si profil militar. Ghise spune ca nu i-a tremurat mana in momentul in care a semnat pactul cu Securitatea, desi se angaja sa furnizeze informatii despre orice persoana, indiferent de gradul de rudenie. "Inainte de a semna angajamentul, m-am consultat cu familia si, in special, cu tatal meu", s-a confesat deputatul liberal.

"Jos comunismul!"

Ghise s-a remarcat in plenul Camerei Deputatilor prin obiceiul de a boicota discursurile pesedistilor strigand "Jos comunismul!".
Intrebat daca exista vreo diferenta intre cazul sau si cel al Monei Musca, Ghise a afirmat ca fiecare liberal trebuie judecat in parte, iar sanctiunea de retragere a sprijinului po-litic trebuie aplicata dupa ce se analizeaza modul in care "acuzatii" au incalcat statutul sau codul etic si moral al PNL.