Asociatia Pro Democratia Galati a facut publice ieri rezultatele preliminare ale raportului "Transparenta decizionala in Romania anului 2007" pentru a arata cit de transparent este actul decizional la nivelul consiliilor locale si primariilor din 15 localitati ale tarii, printre care si Galati.

Perioada de derulare a proiectului este octombrie 2006 - septembrie 2007 si constituie o radiografie amanuntita a modului actual de implementare a legislatiei privind transparenta decizionala si modul in care este utilizata Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

Cristi Dinu, coordonatorul local al proiectului, a precizat ca rezultatul proiectului nu se ridica la nivelul asteptarilor. Acesta a mentionat ca la orice primarie ar trebui sa existe o persoana specializata care sa se ocupe numai de relatia cu societatea civila, numai ca in unele orase persoana respectiva ori nu exista, ori nu poate fi gasita sub nici o forma, cum este si cazul Galatiului. Cristi Dinu a mai afirmat ca, desi pe site-ul www.domnuleprimar.ro Galatiul este fruntas la reclamatii din partea locuitorilor privind activitatea Primariei, raspunsurile din partea acestei institutii nu sint la fel de prompte.

Din aceste motive Cristi Dinu vrea ca proiectul sa revitalizeze Legea nr. 52/2003 printr-o mai mare implicare a administratiei locale, iar fiecare primarie, cel putin din mediul urban, sa desemneze o persoana pentru relatia cu societatea civila care sa-i ajute pe cetateni si sa-i puna in tema cu toate deciziile care se iau in administratia locala, macar pina cind Pro Democratia va putea da consultanta pe aceasta tema. Si asta pentru ca transparenta administratiei publice da persoanelor interesate posibilitatea de a participa activ la procesul de luare a deciziilor si garanteaza legitimitatea institutiilor publice, sporindu-le astfel raspunderea si eficacitatea.