Deputatii au adoptat, pe articole, modificarile la Codul Penal vechi, din perioada comunista, cu exceptia a trei texte care vizeaza data la care intra in vigoare reglementarile. PSD si PRM au reclamat inutilitatea adoptarii proiectului, din moment ce noul Cod Penal, adoptat in 2004, sub guvernarea Nastase, intra in vigoare la toamna, iar ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat ca intentioneaza sa-l modifice si pe acesta.
Camera Deputatilor si-a intrerupt ieri lucrarile pentru ca in pauza de consultari liderii grupurilor parlamentare, Comisia juridica si ministrul Monica Macovei sa discute, fara nici un rezultat, despre intrarea in vigoare a proiectului de modificare a Codului Penal, care introduce raspunderea penala pentru persoanele juridice.
Dupa reluarea lucrarilor, deputatii au adoptat pe articole proiectul de lege, cu exceptia a trei texte, care au fost retrimise spre analiza Comisiei juridice. Unul dintre aceste texte vizeaza tocmai data la care intra in vigoare proiectul de lege.
Deputatii Opozitiei au criticat acest proiect de lege aratand ca in domeniul juridic este "un haos legislativ". Lucian Bolcas (PRM) a spus ca Romania are doua coduri penale, unul in vigoare si altul care urmeaza sa intre in vigoare dupa 1 septembrie.
Bolcas a spus ca proiectul care este dezbatut de deputati si care vizeaza unele modificari ale Codului Penal va fi aplicat pe o durata foarte scurta de timp, probabil din august pana in septembrie. El a precizat ca modificarile la Codul Penal, pe care deputatii ar urma sa le aprobe, vor fi abrogate sau modificate dupa 1 septembrie, cand va intra in vigoare noul Cod Penal. "Suntem in plin Caragiale", a explicat Bolcas situatia.

Monica Macovei recunoaste

De altfel, ministrul Monica Macovei le-a spus deputatilor din Comisia juridica si liderilor de grup ca Ministerul Justitiei lucreaza la un nou proiect de Cod Penal, pe care intentioneaza sa-l aduca in septembrie la Parlament. Ea a recunoscut ca intentioneaza ca noul Cod Penal, care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 septembrie, sa nu mai intre in vigoare niciodata, pentru ca a primit semnale ca acesta nu este bun si nu se poate aplica. Surse parlamentare au spus ca liderii grupurilor ar fi fost de acord la intalnirea cu Macovei cu ideea amanarii intrarii in vigoare a noului Cod Penal. Discutiile in contradictoriu ar putea aparea insa la termenul de amanare, unii sustinand ca intrarea in vigoare a noului Cod Penal sa fie amanata pana la 1 ianuarie 2007, iar altii pana la 31 iulie 2007.
Presedintele Comisiei juridice a Camerei, Sergiu Andon (PC), a declarat ca sustine amanarea cu un an a termenului de intrare in vigoare a noului Cod Penal, timp in care sa se lamureasca ce se va intampla cu aceasta lege. El a spus ca amanarea ar fi un semnal ca opinia publica si facultatile de Drept care studiaza noul Cod Penal sa inteleaga ca este "un cod de muzeu".