Deputatii au adoptat ieri pe articole ultima parte a prevederilor din Legea de modificare a Codului de procedura penala, articolele controversate urmand sa fie rediscutate in Comisia juridica. Aceasta trebuie sa rediscute mai multe articole controversate din proiectul de lege, asupra carora au formulat obiectii atat deputatii Opozitiei (PRM si PSD), cat si cei ai Puterii (UDMR).
Printre aceste texte se numara cele referitoare la vinovatiile de abatere disciplinara in cazul judecatorilor si procurorilor, cele care reglementau conditiile asistentei juridice obligatorii, cele care ii confera inculpatului sau invinuitului dreptul de a-si intrerupe declaratia data organelor de ancheta, precum si cele care reglementeaza dreptul procurorului ca, pe baza informatiilor detinute, sa ceara stramutarea unei cauze la o alta instanta decat cea competenta.
Textele cele mai controversate retrimise la Comisia juridica sunt cele referitoare la modalitatile in care se pot realiza interceptarile convorbirilor telefonice.
Mai multe articole - in special cele care stabileau prelungirea la 180 de zile a duratei in care se pot face aceste interceptari si modul in care acestea pot fi utilizate in instanta - au starnit controverse intre Putere si Opozitie. (N.N.)