PDL, PSD si PNL au anuntat inca de ieri ca nu vor vota propunerile primarului Craiovei privind cresterea pretului gigacaloriei si majorarea pierderilor la Termoficare
Sedinta de astazi a Consiliului Local Craiova se anunta furtunoasa, dupa ce ieri, atat reprezentantii PSD si PNL, cat si cei ai PDL - deci toate cele trei partide din legislativul local - au anuntat ca nu vor vota doua dintre proiectele promovate de primarul Antonie Solomon. Este vorba, pe de o parte, de majorarea de la 16 la 22% a pierderilor in retelele de distributie a agentului termic ale Regiei de Termoficare, pierderi care se suporta de cetateni, iar pe de alta parte - de cresterea pretului gigacaloriei la 280 de lei.

Parcari cu plata pentru micsorarea pretului la gigacalorie

Dupa ce s-au eliminat subventiile de la bugetul de stat pentru pretul gigacaloriei, eventuala subventionare a ramas in sarcina consiliilor locale.
"Primaria ne-a spus ca, in urma analizelor pe care le-a facut, a ajuns la un pret de 280 de lei pentru gigacaloria produsa in punctele termice si de 335 de lei in cazul centralelor termice pe gaze. In urma presiunilor noastre, dar si a celor venite din mass-media, executivul local a venit cu propunerea unui pret pe gigacalorie de 255 de lei, urmand ca diferenta dintre pretul de productie de 280 de lei, respectiv 335 de lei, sa fie suportat de catre bugetul municipal. Noi consideram ca pretul poate fi dus mai jos de 255 de lei si de aceea nu vom vota acest proiect de hotarare", a spus ieri, intr-o conferinta de presa, consilierul PNL Pavel Badea.
Acesta a venit si cu idei pentru a face rost de bani la buget, in vederea sporirii subventiilor la gigacalorie. Printre masurile propuse de USL, prin vocea lui Badea se numara "plata parcarii pentru locurile ultracentrale", ori "privatizarea Salubritatii, a Regiei de Termoficare sau a Regiei de Transport in Comun", situatie in care "din redeventele pe care le-am incasa de la firmele care ar castiga aceste privatizari am putea sa scadem si mai mult pretul la gigacalorie si am avea resurse sa dezvoltam si mai mult orasul".
Si in ce priveste pierderile pe reteaua de Termoficare, reprezentantii USL s-au aratat impotriva propunerilor primarului Solomon. "Daca cineva are curiozitatea sa se uite pe o situatie a pierderilor pe punctele termice, va afla o situatie ingrijoratoare, care arata in ce stadiu se afla in prezent reteaua de termoficare a orasului. PT 6 George Enescu inregistreaza pierderi de 42,61%, PT 4 Calea Bucuresti - 35,76%, PT Siloz are 40,15% pierderi, iar PT Chimie - 44,71% pierderi. In conditiile in care populatiei i se cere sa bage mana in buzunar si sa acopere aceste pierderi pentru ca nu s-a investit asa cum trebuia in punctele termice, nu putem decat sa ne punem intrebarea cum se manageriaza acest municipiu", a declarat ieri, in aceeasi conferinta de presa a USL, Mihai Fifor, in calitate de presedinte al PSD Craiova si potential candidat al partidului celor trei trandafiri la fotoliul de primar.

Dinca vine cu amendamentele

Problema cresterii pretului la energia termica facturata catre populatie si a aprobarii pierderilor de energie in instalatiile de producere si distributie din oras a fost ridicata si de consilierul local Marinica Dinca, viceprimar al Craiovei. In calitate de presedinte al organizatiei municipale a PDL, Dinca a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca la sedinta de astazi consilierii PDL vor fi impotriva celor doua proiecte de hotarare introduse pe ordinea de zi de primarul Antonie Solomon.
"Nu sunt de acord cu aceasta majorare a facturilor la caldura si cu suportarea de populatie a pierderilor inregistrate de Termoficare pe care ni le propun primarul si cei de la Regie. Acum doua luni am aprobat ajutoarele de caldura in limitele maxime de pana la 97 la suta, iar acum suntem in situatia in care ni se propune un pret majorat la gigacalorie, iar in factura sa fie inclusa si o pierdere de inca sase la suta", a spus Marinica Dinca.
Viceprimarul a anuntat ca va veni si cu amendamente "care sa duca la reducerea valorii facturate a energiei termice si la nesuportarea de catre populatie a pierderilor Termoficarii". "Cu totii am avut anul acesta venituri mai mici. Nu putem sa solicitam craiovenilor sa plateasca facturi mai mari, in conditiile in care ele se datoreaza managementului slab al celor de la Regia de Termoficare. Pierderile ar trebui sa scada, nu sa creasca. Am venit de acum doua luni cu un set de masuri, le mai propun maine (astazi - n.r.) o data, sper ca Termoficarea sa le adopte", a afirmat Dinca.

Patru masuri de redresare a situatiei

Masurile care, in opinia viceprimarului Craiovei, ar duce la scaderea tarifelor la energie termica si, implicit, a facturilor catre populatie, ar fi trecerea la contractele individuale "care nu se poate face intr-o luna-doua, dar dupa sase luni nu vor mai fi probleme", si facturi esalonate pe 12 luni la energia termica. Aceasta ar fi o facturare prezumata, "pentru ca iarna avem facturi mai mari, iar un lucru bun pentru craioveni ar fi ca ele sa fie echilibrate, iar diferenta din iarna sa se plateasca vara si toamna". "In bugetul Termoficarii de anul viitor sa se cuprinda o suma de bani care sa permita finantarea acestor masuri", a spus edilul, care a precizat ca pentru facturarea individuala se are in plan deschiderea a opt sau noua casierii in cartierele din oras.
Alte doua masuri de redresare a situatiei propuse de Dinca ar fi introducerea unui sistem informatic care sa permita controlarea platilor si evidenta facturilor, si analizarea datoriilor Termoficarii catre CET si Compania de Apa "pentru gasirea unei solutii de reducere a acestora".
"Daca aprobam proiectele de hotarare asa cum sunt acum, vom avea doi mari perdanti: populatia - care va fi supusa unei presiuni financiare mult mai mari, si Termoficarea - care va incasa mai putin, pentru ca unii craioveni bun-platnici nu vor mai putea achita factura marita. Regia se va inregistra si cu facturi mai mari, deci va avea un TVA si un impozit mai mare de platit la finante", a avertizat "vicele" Marinica Dinca. Acesta a mai anuntat ca nici un consilier PDL nu este dispus sa accepte pretul unic de 280 de lei pentru gigacalorie propus si nici ca pierderile sa creasca de la 16 la 22 la suta. Dinca a precizat ca nici propunerile cu care s-a venit in Comisia de Buget-Finante, adica un pret de 255 lei/gigacalorie, plus acea majorare a pierderilor cu sase la suta, nu au fost acceptate "pentru ca si acesta ni s-a parut un pret mare".

11,8 milioane pentru ajutoarele de caldura

Viceprimarul a mai mentionat ca astazi, la sedinta ordinara, "ori trece proiectul executivului, ori cel cu amendamente propus de consilieri". "Noi il vom vota pe cel cu amendamente si cred ca avem aliati toti craiovenii", a mai spus Dinca. "Trebuie sa luam cea mai corecta masura pentru populatie si sa dam ragaz Termoficarii sa-si dea seama ca trebuie sa-si schimbe stilul de management, pentru a nu mai vorbi de pierderi sau de cresterea pretului la gigacalorie. Echipa Regiei trebuie sa arate ce poate atunci cand i se ofera aceste solutii", a adaugat Marinica Dinca.
Si bani la buget ar exista, "pentru ca rectificarea bugetara din decembrie va fi pozitiva si ne va permite sa sustinem eventualele dificultati legate de ajutorul de caldura si de subventie", dupa cum a explicat viceprimarul Craiovei, care a dezvaluit ca ar fi, ca previziune, 11,8 milioane de lei pentru sustinerea tuturor ajutoarelor de caldura.