Conform deputatului UDMR, Lakatos Péter, proverbul "afara-i vopsit gardul inauntru-i leopardul" se aplica tot mai bine realitatilor care se contureaza in programul de guvernare PDL-PSD. Cele doua partide au inceput deja sa uite ce au promis in campanie si sa vorbeasca despre proiecte mai degraba fanteziste decat realizabile.
Ieri, intr-o conferinta de presa, deputatul UDMR Lakatos Péter a inceput deja sa isi ia in serios rolul de opozant al Guvernului incercand o analiza la rece a discrepantelor dintre promisiunile actualei coalitii din campania electorala si proiectele expuse in programul de guvernare adus la cunostinta opiniei publice de Emil Boc. "Din partide pentru Romania, asa cum s-au prezentat PSD si PDL inainte de alegeri, acestea au devenit partide pentru putere. Citind programul de guvernare al actualei coalitii, chiar daca Emil Boc spunea ca e doar o ciorna care va fi revizuita, am constatat cateva discrepante mari. Daca in perioada alegerilor se vorbea de o reducere a personalului de la ministere si din deconcentrate pentru evitarea crizei, acum se vorbeste despre inca 3-4 ministere in plus si alte cateva agentii nationale. Un alt lucru pe care nu l-am inteles este cel legat de reducerea TVA-ului la alimentele de bazara prin compensarea lui pe baza cresterii aceluiasi TVA la produsele de lux. In primul rand, Guvernul nu va putea sa scada pretul de la alimente pentru ca nu exista un mecanism care sa ii permita sa faca acest lucru, iar scaderea TVA-ului va fi doar un profit mai mare in buzunarele comerciantilor. Apoi, uitandu-ma prin codul fiscal, am descoperit si produsele de lux la care le va creste TVA-ul. Este vorba de bere, vin, tutun, energie electrica, iahturi si ambarcatiuni care depasesc opt metri. Vom ajunge iar, ca pe timpul lui Ceausescu, ca sa fie un lux o ceasca de cafea? Apoi, ma intreb, cate ambarcatiuni va trebui sa cumpere Guvernul pentru romani pentru ca sa aiba de pe ce incasa un TVA care sa le permita sa scada TVA-ul la alimentele de baza? Cred ca Romania va deveni o tara de marinari. Ma ingrijoreaza insa cel mai mult, faptul ca nu se mai vorbeste de proiectele importante pe care le-a inceput Romania in perioada 2004-2008, construirea de scoli, de blocuri ANL sau programul national pentru utilizarea energiei alternative", a declarat Lakatos Péter.
Traian Basescu, tepar de serviciu
Conform deputatului Lakatos Péter, cauza pentru care UDMR a ajuns sa fie partid de opozitie se datoreaza in principal presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care nu si-a respectat promisiunea facuta fata de Uniune. "Dupa ce au fost prezentate primele rezultate si s-a aflat care este procentul UDMR la alegeri, presedintele Traian Basescu l-a sunat pe Markó Béla si l-a invitat sa faca parte din nou Guvern. Liderul nostru a fost de acord si ne-a prezentat acest lucru intr-o conferinta pe care am tinut-o apoi. Eu am fost singurul care am vrut sa semnam niste acte, niste garantii care sa il oblige pe presedinte sa isi respecte promisiunea. Colegii mei au fost de acord dar totul a ramas la nivel de discutie si asta a fost rezultatul. Daca imi reprosez ceva in toata acesta ecuatie, este ca nu am fost mai insistent in demersul pe care l-am prezentat colegilor mei. Vom incerca acum sa facem o opozitie constructiva, prin care sa sprijinim proiectele importante pentru Romania, dar vom uza si de timpul de emisie pe care CNA-ul il prevede pentru opozitie. Vom fi mai vocali, vom folosi mai mult interpelarile si vom cere mai mult ajutor mass-mediei atunci cand vocea noastra nu va fi luata in considerare", a declarat Lakatos Péter.