Declaratiile sefului statului de joi dupa-amiaza, prin care si-a afirmat sprijinul pentru Guvern, cu conditia ca acesta sa-si respecte angajamentele din campanie si sa nu faca legi pentru clienti politici, au fost primite drept critici constructive de toti cei patru parteneri de Coalitie, care si-au reafirmat sustinerea pentru protocolul semnat miercuri seara.

Democratii, care au fost protejati in discursul prezidential, vad in declaratiile sefului statului doar hotararea de a se respecta programul de guvernare prezentat cetatenilor in campania electorala.
„Prin ceea ce spune, Traian Basescu este acelasi pe care il cunoastem: spune lucrurilor pe nume si prefera solutii concrete si nu declaratii amagitoare“, a spus liderul PD, Emil Boc.
El a adaugat ca aprecierile lui Traian Basescu nu trebuie percepute ca un „atac“ la adresa Guvernului, ci ca o „pozitie constructiva“ fata de programul de guvernare si de promisiunile din campanie. De altfel, potrivit lui Boc, „este de preferat sa curmi din fasa un rau, decat sa ii permiti sa se generalizeze si sa nu mai poata fi corectat“.
Liderul PD si-a exprimat convingerea ca Alianta si Coalitia au capacitatea sa-si respecte promisiunile facute si sa promoveze „un alt tip de a guverna, diferit de cel al PSD“.
Liberalii, prin vocea vicepresedintelui PNL, Teodor Melescanu, sunt insa constienti ca, desi presedintele nu a pus conditii liderilor Coalitiei, „nici nu le-a acordat un cec in alb“.
„Este un mesaj foarte clar al presedintelui ca sustine actualul Guvern si majoritatea parlamentara. In acelasi timp, aceasta sustinere nu este neconditionata si se bazeaza pe indeplinirea obiectivelor din programul de guvernare al Aliantei“, a afirmat Melescanu.

Activitatea „defectuoasa“ a Coalitiei

Liderul UDMR, Markó Béla a apreciat ca orice observatii din partea presedintelui, a parlamentarilor sau a reprezentantilor altor institutii sunt binevenite. Totusi, intrebat daca este ingrijorat de criticile presedintelui la adresa Guvernului, Markó Béla a replicat ca mult mai problematice ar putea fi neintelegerile din interiorul Coalitiei de guvernamant. Markó a denuntat „activitatea defectuoasa“ a acesteia, motivand ca acele formatiuni care vor sa-si impuna „intotdeauna 100% ideile, opiniile vor avea tot timpul sentimentul cedarii“. Markó Béla a refuzat sa precizeze care este formatiunea din interiorul actualei Coalitii care insista sa-si impuna punctul de vedere.
Referindu-se la conditiile puse de seful statului pentru a sprijini in continuare Guvernul, Markó Béla a precizat ca Executivul este sustinut de Parlament si de grupurile parlamentare care formeaza majoritatea.
La randul lor, conservatorii, cei mai vizati de criticile presedintelui, au anuntat ca apreciaza faptul ca seful statului a semnalat unele probleme sensibile pentru societate.
„In ceea ce priveste Partidul Conservator, in mod foarte clar, Biroul Permanent si-a asumat intregul protocol semnat“ de liderii Coalitiei, a precizat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.
El a adaugat ca PC va respecta intelegerea stabilita in Coalitie, inclusiv cu privire la revocarea celor doi presedinti ai Camerelor, intr-o formula legala.