Partidele din Coalitia guvernamentala pregatesc terenul pentru inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu de la presedintia Senatului. In replica, Opozitia vrea capul lui Berceanu, cel care, conform intelegerii dintre PNL si PD, ar urma sa fie candidatul Aliantei pentru aceasta functie.
Inlocuirea lui Adrian Nastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor pare sa fi dat aripi partidelor din Coalitie pentru a demara procesul de schimbare si a pesedistului Nicolae Vacaroiu din fruntea Senatului.
Primul semnal il da senatorul Radu Berceanu, cel care, conform intelegerii dintre PNL si PD, este candidatul Aliantei pentru functia de presedinte al Senatului. El a declarat ca alegerile anticipate sunt solutia pentru ca in plenul Senatului sa nu mai fie respinse initiativele Guvernului sau ale reprezentantilor Puterii.
Dupa ce plenul a respins doua legi organice pentru aprobarea unor ordonante de urgenta si cererea lui Basescu de reexaminare a Legii referendumului, Berceanu a declarat ca astfel de "intamplari" se vor mai petrece in Camera superioara a Parlamentului. "In Senat, in mod evident nu trec si nu vor trece decat legile pe care le voteaza si altcineva decat Alianta. ßi atunci acesta este Parlamentul pe care l-am votat. Acesta este echilibrul. In nici un parlament n-o sa gasiti o masinarie de vot perfecta sau buna cand diferenta dintre Opozitie si majoritate este de un vot sau doua", a declarat senatorul democrat.
Berceanu a sustinut ca in randurile senatorilor Puterii au fost putine absente. El a aratat insa ca, pentru adoptarea legilor organice, la Senat este nevoie si de sustinerea celorlalti colegi. Nemultumiri fata de activitatea Senatului a exprimat si liderul UDMR, Markó Béla. El propune ca la Senat sa fie stabilit un program clar pentru dezbateri si pentru voturi finale, pentru ca legile organice sa nu mai fie respinse din lipsa de cvorum.

Averea lui Berceanu, la control

Replica Opozitiei la tatonarile Coalitiei n-a intarziat sa apara. Deputata PRM Olguta Vasilescu a solicitat ieri organelor abilitate sa se autosesizeze in cazul democratului Radu Berceanu si sa verifice atat autenticitatea declaratiei de avere a acestuia, cat si modul de dobandire al unor hoteluri, terenuri, conturi bancare si locuinte.
Olguta Vasilescu a depus la Secretariatul Camerei o declaratie politica, prin care sustine ca Berceanu este proprietarul a patru hoteluri si a unei vile din Craiova - Hotelul Jiu, Hotelul Minerva, Hotelul Panoramic, Hotelul Hanul Doctorului si Vila Vanatorul. "Cum a intrat in posesia lor? Nu stia nimeni pana nu au aparut intr-un cotidian declaratii ale unor fosti actionari prin metoda MEBO, care afirma ca au fost amenintati ca poate le calca vreo masina copiii sau au de-a face cu Nicu Gheara daca nu vand oamenilor lui Radu Berceanu", a declarat Vasilescu.
Ea a aratat ca Berceanu nu si-a trecut in declaratia sa de avere toate actiunile, "desi acesta recunoaste ca le-a cumparat prin interpusi". "A uitat, de asemenea, sa treaca si multele firme ale sale (SC Parky SRL, RMC, SC Jiul Craiova) sau ale familiei sale (Vaber Invest Grup, Piscine Solara SRL, La Birotique&Co SRL)", a mai spus Vasilescu.