Coalitia pentru un Parlament Curat, formata din mai multe ONG-uri, va distribui, de luni, doua milioane de fluturasi cu nume de candidati la alegerile parlamentare care nu indeplinesc criteriile de integritate morala pentru a fi alesi in Legislativ. Printre acestia se afla Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Talpes, Mircea Geoana, Dan Voiculescu, C.V. Tudor, Paul Pacuraru, Attila Verestoy, George Copos.


Alina Mungiu-Pippidi, presedinte SAR, a aratat ieri ca listele complete, publicate pe Internet, cuprind 95 de candidati de la PSD+PUR (fata de 110, cati erau in cele provizorii) si noua nume de la PNL-PD (fata de 12). Pe ultimele liste date publicitatii de catre CPC se afla 46 de candidati de la PRM si trei de la UDMR. Alina Mungiu-Pippidi a aratat, totodata, ca in urma acestei campanii partidele au retras 50 de candidati de pe listele pentru alegeri.
La randul sau, Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) a retras 18 nume de politicieni care au contestat, cu argumente intemeiate, prezenta lor pe listele "negre", majoritatea dovedind ca nu pot fi catalogati drept "traseisti politic", a spus reprezentantul CPC. Selectia facuta a avut la baza, initial, un set de opt criterii, intre care traseism, colaborare cu Securitatea, utilizarea pozitiei publice in folos personal, discrepanta intre veniturile declarate si sursa transparenta de venit. La acestea s-a adaugat un al noualea legat de antisemitism si sovinism, a precizat Mungiu-Pippidi.

Verestoy, "prim-patatul" UDMR

Cei trei politicieni de la UDMR pe care CPC ii considera "patati" sunt senatorii Attila Verestoy, Zoltan Puskas si Pete Stefan. Ultimii doi sunt trecuti pe "lista neagra" pentru incompatibilitate intre functiile detinute si afaceri. In schimb, despre Verestoy se afirma, pe langa faptul ca are o avere impresionanta estimata la 25 de milioane de dolari, ca a fost cercetat si amendat pentru incalcarea legilor concurentei.

PRM are 46 de "dalmatieni"

Dupa PSD+PUR, PRM este cel de-al doilea partid avand numerosi "dalmatieni", in opinia reprezentantilor societatii civile. Printre cei 46 de candidati ai PRM trecuti cu "rosu" se afla Corneliu Vadim Tudor, Mihai Ungheanu, Radu Ciuceanu, Daniela Buruiana-Aprodu, Iulian Mincu, Nicolae Iorga, Gheorghe Funar, Dorel Onaca, Dan Claudiu Tanasescu, Ilie Merce, Danut Saulea, Anghel Stanciu, Marcu Tudor, George Pruteanu, Nati Meir, Dumitru Dragomir, Anca Petrescu. Paleta dezvaluirilor despre toti acestia este extrem de larga: colaborare cu fosta Securitate, sustinatori ai vechiului regim si ai lui Ceausescu, traseism politic, avere nejustificata, afaceri dubioase, diverse ilegalitati, condamnari anterioare etc.

Lista neagra a PSD+PUR

Coalitia pentru un Parlament Curat a facut, in urma cu o saptamana, publice numele candidatilor pentru un loc in Legislativ din partea UN PSD+PUR si Alianta D.A. In cazul UN PSD+PUR, au fost puse in discutie 138 de persoane. PSD a retras sau a acceptat retragerea a 23 de candidati, patru au demisionat din PSD si au fost rezolvate favorabil doua contestatii. Printre cei puricati de societatea civila se numara Ion Iliescu, Mihai Tanasescu, Nicolae Vacaroiu, Viorel Hrebenciuc, Razvan Theodorescu, Doru Ioan Taracila, Ioan Talpes, Mircea Geoana, Dan Nica, Adrian Paunescu, Serban Nicolae, Ion Solcanu, Rodica Stanescu, Antonie Iorgovan, Dan Voiculescu, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Ilie Sarbu, Ovidiu Branzan, Ovidiu Musetescu, Serban Mihailescu, Octav Cozmanca.

Nici Alianta nu sta mai bine In privinta Aliantei PNL-PD, au fost puse in discutie 28 de persoane, 13 de la PNL si 15 de la PD. Din partea PNL, au fost admise patru contestatii, iar trei persoane au fost retrase. La PD, trei contestatii au fost admise, opt candidati au fost retrasi, dar unul a fost reintrodus la presiunea filialei Brasov (Ion Dumitru Puchianu - condamnat penal inainte de 1989). Pe lista CPC se afla Stelian Dutu, Valentin Iliescu, Valeriu Gheorghe, Paul Pacuraru.
Listele de monitorizare realizate de CPC au fost elaborate pentru partide care depasesc 5% in fiecare judet si au fost stabilite in functie de criterii de integritate, agreate si de partide. Biografiile candidatilor pentru functia de parlamentar au fost studiate de o retea de 50 de ziaristi anonimi, verificati la randul lor de referenti, iar cazurile controversate au fost discutate de toti membrii Coalitiei.

Voiculescu protesteaza

Presedintele Partidului Umanist, Dan Voiculescu, i-a adresat o scrisoare deschisa Alinei Mungiu-Pippidi, prin care solicita scoaterea numelui sau de pe "lista neagra" a Coalitiei pentru un Parlament Curat. Potrivit unui comunicat al PUR, Voiculescu o acuza pe Mungiu-Pippidi de "calomnie, insulta si practici comuniste".
De asemenea, liderul PUR contesta autoritatea morala a presedintei SAR
de a cere interzicerea unui drept constitutional al fiecarui cetatean, acela de a candida la o functie in Parlamentul Romaniei. "Demersul dumneavoastra este mult mai grav. In esenta, dumneavoastra solicitati suspendarea de facto a drepturilor mele civile din urmatoarele motive: pentru ca sunt bogat, pentru ca am fost tinta unor acuzatii de presa (pe care chiar dumneavoastra le calificati drept "speculatii"), pentru ca asa credeti dumneavoastra de cuviinta", se arata in scrisoarea lui Voiculescu. El "studiaza" posibilitatea de a o actiona in judecata pe Alina Mungiu-Pippidi.

Dinescu are lista cu securisti

Circa 4-5% dintre candidatii la alegerile parlamentare, de pe listele verificate pana in acest moment de Colegiul CNSAS, au colaborat cu fosta Securitate, a apreciat ieri Mircea Dinescu, membru al Colegiului, aratand ca cele mai multe cazuri au fost identificate la PRM. "Inca nu am facut inventarul. Procentul nu este foarte mare, poate sa fie de 4-5 la suta", a afirmat Dinescu, intr-o conferinta de presa, precizand ca aceasta cifra vizeaza partidele importante. El a adaugat ca procentul "semnificativ" ar fi la Partidul Romania Mare, iar "in rest sunt accidente". El a aratat ca, deocamdata, la Colegiul CNSAS nu au sosit toate informatiile solicitate.