Coalitia pentru un Parlament Curat-Alegeri Europene (CPC-AE) protesteaza fata de amanarea stabilirii datei alegerilor pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European si indeamna partidele politice sa coopereze cu Guvernul pentru a lua neintarziat o decizie privitoare la alegeri.
Intr-un comunicat remis vineri Agentiei Mediafax, de CPC-AE se arata ca pentru buna desfasurare a oricarui proces electoral este necesar sa existe un calendar previzibil pe baza caruia sa se poata organiza campania electorala si alegerile in cele mai bune conditii, astfel incat sa asigure corectitudinea si increderea in procesul electoral. "Prima amanare din acest an a alegerilor europene a fost lipsita de justificare si a privat publicul de posibilitatea de a-si exprima optiunea cu privire la reprezentantii Romaniei in Parlamentul European", sustine Coalitia.
CPC-AE solicita Guvernului sa incheie aceasta stare de ambiguitate fata de alegatori, fata de partidele politice si fata de partenerii europeni si reaminteste necesitatea de a remedia din timp gravele deficiente de organizare care impieteaza regulat asupra corectitudinii procesului electoral.
"Aceste prime alegeri europene ale Romaniei, deja grevate de problemele politice din prima jumatate a lui 2007 trebuie sa constitutie o confirmare a statutului nostru european, a capacitatii Romaniei de a-si indeplini agajamentele ce decurg din calitatea de membru al Uniunii Europene", se mai arata in comunicat.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a intalnit, miercuri, cu partidele parlamentare, principala tema anuntata fiind stabilirea datei organizarii alegerilor pentru Parlamentul European, insa discutiile au fost dominate de subiectul votului uninominal si de pozitia Romaniei la summit-ul Consiliului European.