Divergentele din Coalitie sunt amplificate de cele din cadrul Aliantei PNL-PD. In afara de Statutul minoritatilor, alte patru proiecte de lege sunt abordate de pe pozitii diferite.
CNC al Aliantei PNL-PD a convenit ca problema preluarii observatiilor Comisiei de la Venetia in legea Statutului minoritatilor nationale sa fie discutata ieri seara la nivelul conducerii Coalitiei.
In sedinta CNC al Coalitiei urmeaza sa se faca o comparatie intre textul Comisiei de la Venetia si proiectul de lege, urmand sa se ajunga la o solutie, a precizat purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Eugen Nicolaescu.
Intrebat cum comenteaza faptul ca UDMR a anuntat ca daca nu se adopta Statutul minoritatilor va iesi de la guvernare, Nicolaescu a spus ca nu stie despre aceasta declaratie si ca, oricum, aceste lucruri vor fi discutate la nivelul Coalitiei.
„Nu-mi place sa amenint cu iesirea din Coalitie, dar nici nu este cazul, pentru ca ea nu ar merge, nu UDMR. Dar nu numai ca ar fi o slabiciune, ci s-ar declansa o criza si nu vad cum am putea-o rezolva, pentru ca la aceasta Coalitie nu exista alternativa la acest moment, in afara alegerilor anticipate“, a declarat presedintele UDMR Markó Béla, intr-un interviu acordat Agentiei Mediafax.

Democratii pun conditii

Democratii cred ca Legea privind Statutul minoritatilor nationale trebuie sa fie in concordanta cu amendamentele Comisiei de la Venetia.
„Eu cred ca in acest caz solutia cea mai buna o reprezinta calea de mijloc. UDMR va trebui sa accepte ca legea minoritatilor nationale trebuie sa fie in concordanta cu reglementarile si standardele internationale in materie“, a declarat presedintele PD, Emil Boc.
Mai radicala se dovedeste conducerea PD Covasna, care cere vot secret in Camera Deputatilor la votul proiectului legii privind Statutul minoritatilor nationale. Gheorghe Baciu, liderul democratilor din Covasna, a declarat ieri ca proiectul a dus la nemultumiri profunde ale romanilor din judetele Covasna si Harghita, precizand ca in ultimele zile si pozitia Partidului Democrat s-a schimbat.
De partea UDMR nu este decat premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a declarat ieri ca un proiect deja dezbatut si aprobat de Guvern nu poate decat sa fie sustinut in Parlament. „Legea minoritatilor a fost de mult aprobata in Guvern si transmisa Parlamentului, iar PNL, care are o minima cultura politica, stie ca un proiect deja dezbatut si aprobat de Executiv nu poate decat sa fie sustinut in Parlament“, a spus premierul.

Alte hopuri

Liderii PNL si PD nu au reusit ieri sa se puna de acord in privinta a patru proiecte de lege referitoare la lustratie, la migratia politica, la organizarea referendumului si la Camera de Comert si Industrie.
Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a precizat ca cele doua partide din Alianta au constituit echipe comune care sa armonizeze punctele de vedere divergente pe cele patru proiecte. In privinta migratiei politice, Biroul Permanent National al PD a decis ieri ca trebuie sanctionata plecarea din partid prin pierderea mandatului nu doar pentru consilierii judeteni si locali, cum sustine PNL, ci si pentru primari. Democratii, care - prin deputatul Ioan Olteanu - sunt si initiatorii acestui proiect, sunt decisi sa mearga pe aceasta formula minimala, cum a numit-o liderul PD, Emil Boc.
Cat priveste Registrul Comertului, democratii nu impartasesc punctul de vedere al colegilor liberali de a trece aceasta institutie in subordinea Camerelor de Comert.
Emil Boc a explicat ca trebuie pastrata formula actuala, cu Registrul Comertului in subordinea ministerului Justitiei, model adoptat de majoritatea statelor europene.
Referitor la legea legislatiei, initiata de PNL, Boc a precizat ca PD nu respinge, in principiu, proiectul, dar el trebuie discutat. In acest scop, a fost mandatat Liviu Negoita in fruntea unei comisii care sa analizeze pana lunea viitoare diferite propuneri pe aceasta tema.
In fine, legea referendumului este sustinuta de PD in varianta ceruta de Traian Basescu. Cat priveste PNL, Eugen Nicolaescu a declarat ca se va studia cererea de reexaminare venita din partea sefului statului si se vor opera unele formulari „de nuanta“ pentru a se pune de acord textul initial cu prevederile Constitutionale.

FOTO: Markó Béla, presedintele UDMR, ar putea sa spuna „Adio“ Coalitiei