Consiliul National al Coalitiei guvernamentale isi mentine decizia de a modifica Legea administratiei publice pentru inlocuirea presedintilor de consilii judetene cu majoritate din voturi, chiar daca presedintele Traian Basescu a apreciat ca o astfel de masura este incorecta inainte de finalul mandatului.
La sedinta desfasurata luni seara la Palatul Victoria, liderii partidelor aflate la putere si-au mentinut decizia de a modifica Legea administratiei publice locale fie prin ordonanta de urgenta, fie prin vot in cadrul Senatului. „Modificarea legii se va realiza fie prin ordonanta de urgenta, fie prin vot final la Senat asupra proiectului aflat acolo“, a declarat ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, la finalul reuniunii CNC. Potrivit ministrului, senatorul Radu Berceanu, prezent la sedinta, a mentionat posibilitatea supunerii la vot in cadrul acestei Camere a proiectului de modificare a Legii administratiei publice locale, daca intelegerea stabilita la nivelul Senatului privind adoptarea regulamentului pana la sfarsitul saptamanii viitoare nu va fi respectata.
Prevederile modificate ale legii ar urma sa fie aplicate din momentul adoptarii actului normativ revizuit, a adaugat Bogdan Olteanu.

Obiectiv important al Puterii

Modificarea Legii administratiei publice locale este unul dintre obiectivele importante ale Coalitiei majoritare, cu scopul principal de a revizui prevederile legale privind numarul de voturi necesar pentru schimbarea conducerilor consiliilor judetene - de la doua treimi la jumatate plus unu din numarul de voturi ale membrilor CJ -, astfel incat Coalitia sa-i poata inlocui din functii pe presedintii de consilii apartinand PSD.
Saptamana trecuta, membrii Consiliului National al Coalitiei au analizat varianta modificarii in acest sens a Legii administratiei publice prin ordonanta de urgenta, in cazul in care procedurile de modificare a regulamentului Camerei Deputatilor si Senatului nu se finalizeaza rapid.
Sambata insa, presedintele Basescu a declarat ca inlocuirea presedintilor consiliilor judetene inainte de sfarsitul mandatului este nepotrivita.

Liberalii se tin tare

Decizia CNC a fost prefatata de o hotarare si-milara luata de conducerea PNL. Astfel, membrii Comitetului Executiv al PNL au discutat luni seara cu presedintele Calin Popescu-Tariceanu, despre declaratiile sefului statului pe tema schimbarii presedintilor de consilii judetene si au convenit ca vor sustine in continuare aplicarea acestei masuri. Potrivit unor surse din partid citate de Mediafax, majoritatea liderilor PNL au spus ca nu sunt de acord cu opinia presedintelui Basescu, potrivit caruia sefii consiliilor judetene ar trebui schimbati dupa 2008. La finalul reuniunii, Tariceanu a refuzat sa spuna presei ce s-a discutat pe acest subiect. Sursele citate sustin insa ca in sedinta CEx presedintele liberal s-ar fi declarat impotriva inlocuirii presedintilor PSD de CJ abia in 2008. Tariceanu ar fi spus ca a fost luat prin surprindere de declaratiile lui Basescu de la Poiana Brasov.
Potrivit altor surse, liberalii sunt mai interesati decat democratii de schimbarea presedintilor de CJ, intrucat dintre cei 12 presedinti, care ar putea fi inlocuiti opt posturi ar reveni PNL si numai patru PD.

FOTO: Coalitia condusa de premierul Tariceanu nu-l mai ia in seama pe Basescu