Conservatorii au inregistrat ieri o premiera in guvernarea post-decembrista, odata cu depunerea motiunii simple impotriva vicepremierului Markó Béla, care le este partener de coalitie si de guvernare. Gestul PC a fost calificat de catre colegii liberali si democrati drept "neobisnuit" si "de nesustinut".
Partidul lui Dan Voiculescu a depus ieri, la Camera Deputatilor, o motiune simpla intitulata "Autonomia teritoriala solicitata de vicepremierul Markó Béla sfideaza Constitutia Romaniei", care este semnata de 57 de deputati, dintre care 17 de la PC, 14 de la PSD, 22 de la PRM si patru independenti. Astfel, vicepresedintele PC, deputatul Nicolae Popa, a declarat ca PC nu critica, prin aceasta motiune, UDMR, ci pe presedintele Uniunii, Markó Béla, care, desi are calitatea de membru al Guvernului, a solicitat autonomia ¥inutului Secuiesc, punand in pericol integritatea si suveranitatea Romaniei. Mai mult, liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca PC va sustine si motiunea simpla pe care PRM intentioneaza sa o depuna la Senat pentru demiterea vicepremierului Markó. Demersul conservatorilor a fost anuntat oficial, in plen, de presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, care a precizat ca motiunea va fi dezbatuta de deputati in termen de 6 zile, ceea ce inseamna ca se va suprapune cu dezbaterile legii ANI.

Motiunea PC, un demers neobisnuit

Intentia conservatorilor de a depune o motiune simpla pentru demiterea vicepremierului Markó Béla este considerata de premierul Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL, ca fiind "un demers neobisnuit" pentru un partid aflat la guvernare. Insa premierul a subliniat ca "intr-o coalitie exista de foarte multe ori si interese divergente care sunt generate de interesele partidului, de agenda proprie a partidelor", deoarece "fiecare partid trebuie sa se identifice, sa se singuralizeze pentru a-si atrage simpatizanti". Referitor la intentia UDMR de a cere autonomie teritoriala pentru tinuturile secuiesti, Tariceanu a spus ca acest partid are astfel de solicitari din cauza concurentei pe care crede ca i-o face Uniunea Civica a Maghiarilor din Romania. El a mai spus ca, desi este un sustinator al descentralizarii si al unei largi autonomii locale, nu poate fi de acord ca ea "sa fie gandita pe baze etnice".

Democratii ii tin partea lui Markó

Nici democratii nu sustin demersul conservatorilor. Astfel, liderul grupului PD din Camera, deputatul Cristian Radulescu, a criticat ieri initiativa PC de a depune o motiune in care se cere demisia liderului UDMR, Markó Béla.
Desi PD se afla in conflict si cu UDMR, la legea Statutului minoritatilor nationale, Radulescu a preferat sa se pozitioneze de partea lui Markó, decat sa sustina un demers al partidului condus de Dan Voiculescu. Mai mult, democratul a calificat demersul PC ca fiind "de nesustinut", invocand duplicitatea conservatorilor.
"E greu de inteles cum de un partid care apartine Coalitiei guvernamentale initiaza o motiune impotriva unui alt partid care este in aceeasi coalitie", a conchis Radulescu.