Legea privind Statutul minoritatilor nu este agreata de unii dintre parlamentarii Aliantei PNL-PD, respingerea sa in Parlament putand duce la o criza in Coalitia de guvernare mai grava chiar decat scandalul convorbirii telefonice dintre premierul Tariceanu si procurorul general Ilie Botos.

Surse din Coalitie au declarat pentru Mediafax ca o serie de parlamentari liberali si democrati, in special cei din circumscriptiile electorale din Transilvania, nu sustin adoptarea Legii Statutului minoritatilor nationale. Cele mai multe nemultumiri sunt in randul membrilor PD, partid ai carui lideri, cum ar fi Emil Boc si Vasile Blaga, provin din Ardeal, au precizat sursele citate.
Conform acelorasi surse, principalele obiectii politice la adoptarea actului normativ sustinut de UDMR sunt legate de faptul ca Alianta PNL-PD si Traian Basescu au castigat alegerile din 2004 datorita voturilor din Ardeal, iar prin adoptarea acestei legi liberalii si democratii ar pierde un important fief electoral. In schimb, respingerea legii ar determina o criza grava in Coalitie, inclusiv ruperea acesteia si chiar declansarea de alegeri anticipate, motiv pentru care premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine aprobarea actului normativ, au precizat sursele citate.

UDMR mai asteapta, dar nu prea mult

Conform surselor citate, UDMR s-a declarat dispus sa astepte cat este nevoie pentru adoptarea legii, dar acest lucru sa se faca intr-o perioada de timp rezonabila, conditionand votul la aceasta lege de ramanerea in continuare la guvernare.
Uniunea nu doreste insa sa accepte nici o modificare la proiectul legii si de aceea unele prevederi vor putea face obiectul unor atacuri nationaliste la adresa Aliantei PNL-PD venite din partea PSD si PRM. Deja, cele doua partide au initiat o campanie pe tema Statutului minoritatilor, care a provocat valuri mediatice si chiar respingerea legii in Senat.
Dupa ce Statutul minoritatilor a cazut la Senat, liderii UDMR si parlamentarii Uniunii au avut o intalnire in care au analizat situatia rezultata, unii dintre cei prezenti vorbind chiar de iesirea formatiunii maghiare de la guvernare si din Coalitie. Liderii UDMR au realizat ca sunt in situatia de a nu putea face vreo concesie la textul legii deoarece acest lucru ar fi, pana la urma, in beneficiul formatiunilor radicale maghiare, care ar atrage electoratul Uniunii din Transilvania.

Calcule peste calcule

Situatia in Coalitie pe marginea acestui subiect este foarte delicata, avand in vedere ca Alianta nu mai poate folosi PC drept avangarda in respingerea Legii Statutului minoritatilor, dupa ce liderul conservator Dan Voiculescu s-a angajat in fata lui Tariceanu, Boc si Markó sa sustina actul normativ, iar atitudinea conservatorilor arata ca, din nou, acestia si-au urmarit doar propriul scop, adica introducerea unor prevederi pentru care militau in Legea electorala, sustin sursele citate.
Sensibil la pericol, premierul Tariceanu le-a trimis scrisori de avertizare senatorilor liberali care nu au votat legea la Senat, insa in cazul deputatilor ar trebui actionat preventiv. In afara UDMR, voturi a€žpentrua€œ Statutul minoritatilor ar putea veni de la deputatii conservatori, daca se respecta intelegerea cu PC, si de la grupul minoritatilor nationale altele decat cea maghiara.
Mai complicat va fi cu acei deputati ai Coalitiei din circumscriptiile din Transilvania si in special cu cei ai PD.