Deputatii din Comisia de regulament au votat ieri, cu cinci voturi „pentru“ si doua „impotriva“, raportul final privind proiectul de modificare a Regulamentului Camerei. Dupa o sedinta de cateva ore in care au incercat sa rezolve ultimele „probleme tehnice“ ale proiectului si sa revada cele 854 de amendamente, membrii Comisiei de regulament au votat raportul final. In favoarea modificarilor aduse Regulamentului Camerei s-au pronuntat deputatii PNL - Mircea Iustian, PD - Daniel Buda, PC - Bogdan Ciuca, UDMR - Mate Andras Levente, si reprezentantul minoritatilor, Aurel Vainer. Presedintele comisiei, deputatul PSD Ioan Bivolaru si deputatul PRM Olguta Vasilescu au votat impotriva raportului. Motivatia votului „impotriva“ a fost aceea ca „unele“ dintre articolele noului regulament nu indeplinesc prevederile constitutionale si nu respecta decizia Curtii Constitutionale.
„In marea majoritate a propunerilor de modificare a Regulamentului, noi, grupul PSD, suntem de acord cu ele. Doar suntem si noi coinitiatori. Dar pentru ca acest raport contine cateva articole pe care noi le consideram neconstitutionale, neconforme cu decizia Curtii, acesta este singurul motiv care ne face sa avem acest mandat de a vota impotriva raportului“, a declarat Bivolaru.
Comisia de regulament a decis ca „revocarea presedintelui Camerei Deputatilor poate fi propusa cand se schimba majoritatea politica, de catre majoritatea deputatilor“.
Conform Comisiei de regulament, majoritatea politica va include si deputatii independenti. De asemenea, deputatii din comisie au mai decis ca revocarea presedintelui Camerei se va putea face la cererea a minim o treime din numarul total al deputatilor, daca ei pot dovedi ca presedintele a incalcat prevederile constitutionale sau prevederile Regulamentului Camerei Deputatilor. Totodata, revocarea presedintelui Camerei Deputatilor poate fi ceruta de grupul parlamentar care l-a propus.