Plenul Camerelor reunite a votat ieri demiterea Consiliilor de Administratie a SRTV si SRR, considerand ca activitatea celor doua institutii publice a fost aservita fostei Puteri. In consecinta, Valentin Nicolau (TVR) si Adrian Seuleanu vor fi schimbati de la conducerea Radioului si Televiziunii publice.
Plenul reunit al Camerelor a aprobat ieri raportul de activitate si contul de executie bugetara ale Societatii Romane de Televiziune (SRTV) pe 2002, dar le-a respins pe cele din 2003 si 2004. Tot ieri, a fost respins raportul de activitate pe 2004 al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR). Ca o consecinta a respingerii rapoartelor de activitate, presedintele sedintei, Adrian Nastase, a subliniat ca cele doua Consilii Administrative sunt demise si trebuie stabilita procedura cu privire la renumirea conducerilor celor doua institutii publice.

Critici dure la adresa fostei conduceri a TVR

Directorul general al STRV, Valentin Nicolau, a lipsit de la sedinta de ieri a plenului reunit. Membrii comisiilor parlamentare pentru cultura au precizat ca raportul TVR pe 2002 a primit avizul favorabil pentru imbunatatirile din grila de programe. Rapoartele pe 2003 si 2004 ale TVR au fost insa criticate pentru “echidistanta politica dezechilibrata“, dar mai ales pentru vulgarizarea emisiunilor de divertisment. In legatura cu fenomenul TVR, deputatul PD Valentin Iliescu a declarat ca numirea lui Nicolau la conducerea televiziunii publice de catre fostul premier Adrian Nastase a trasformat institutia intr-o “trompeta a Puterii“ si “o pusculita importanta pentru gasca clientelara a PSD“. Deputatul PSD Dan Mihalache a ripostat si a subliniat ca acesta este “sfarsitul unui proces de preluare a controlului politic asupra SRR si STRV de catre clientela actualei coalitii“. Grupul parlamentar al PNL a considerat absenta lui Nicolau o sfidare la adresa Parlamentului Romaniei, iar rapoartele, exagerate si pline de omisiuni. Depulatul PSD Eugen Nicolicea a conchis ca respingerea rapoartelor reprezinta o “executie politica“, pentru a se pune stapanire pe cele doua institutii. “Asistam in continuare la o alta executie politica si sunt convins ca, dupa ce veti vota propunerile comisiilor, vom intra probabil intr-o mascarada de numiri de oameni de incredere fideli ai actualei Puteri“, a spus Nicolicea inaintea votului deputatilor si senatorilor.
Cu toate motivatiile pesedistilor, care fie s-au abtinut, fie au votat impotriva deciziilor comisiilor, rapoartele pe 2003 si 2004 ale TVR au fost respinse cu majoritate de voturi.

“Decapitare“ si la Radioul public

Plenul a respins ieri cu majoritate de voturi si raportul de activitate, si contul de executie bugetara ale SRR pe 2004. Criticile aduse de Comisia pentru cultura s-au referit la negestionarea corespunzatoare a bugetului, cheltuielile exagerate pentru extraservicii, neregularitati la licitatii si contracte. Liderul Grupului Parlamentar UDMR, Arpad Marton, a recomandat numirea urgenta a unui Consiliu Administrativ responsabil, pentru a se corecta erorile si suspiciunile. Deputatul PNL Emilian Francu a acuzat “stilul managerial dictatorial si politizarea excesiva“ a Radioului, dar si tehnica inapoiata.
Propunerea de respingere a raportului a fost adoptata cu 243 de voturi “pentru“, 116 “impotriva“ si doua “abtineri“.

Posibili inlocuitori pentru Nicolau si Seuleanu

Liderii PNL si PD au mai multe propuneri pentru interimatul posturilor de conducere la SRR si SRTV, cele doua partide urmand sa ia o decizie in acest sens pana astazi. Ultimele discutii avute de liberali pe aceasta tema au promovat numele Sabinei Petre, directorului Directiei Economice a SRTV si al Brandusei Armanca, fost sef al TVR Timisoara, insa conducerea partidului a respins propunerile.
In PNL s-a mai vorbit, referitor la conducerea SRTV, despre Rasvan Popescu, Stelian Tanase si Cornel Nistorescu. Unul dintre ultimele nume vehiculate a fost cel al lui Tudor Giurgiu, directorul Festivalului de Film Transilvania. Acest nume a fost, de asemenea, respins, pe motiv ca nu face parte din institutie. La SRR, democratii l-au propus, pana acum, pe Andrei Dimitriu, fost sef al Radioului public. In sedinta de luni seara a CNC-ului Coalitiei, reprezentantii PD au venit insa cu o alta propunere, respectiv Paul Grigoriu, insa nici ei nu au luat o decizie finala.

Valentin Nicolau: “Victoria mineriadei politice PNL-PRM-PD“

Presedintele-director general demisionar al TVR, Valentin Nicolau, a declarat ieri ca respingerea raportului SRTV in Parlament este o “farsa parlamentara montata de o garnitura politica a carei incompetenta este dublata doar de agresivitate“. “Previzibila victoria mineriadei politice PNL-PRM-PD impotriva televiziunii publice. Am vazut in actiune visceralitatea politica innegrind fetele si ridicand maini la comanda. Am vazut-o pe doamna ministru Mona Musca, aceasta “Miron Cozma“ a revansei mediocritatii, conducand trupele si lovind cu bata minciunii“, a completat Nicolau.
Fostul presedinte-director general a atacat actuala guvernare, din ale carei jocuri nu l-a exclus nici pe presedintele Traian Basescu. “Inca o data, presedintele Traian Basescu a intuit perfect greseala, ilegalitatea si imoralitatea unei situatii pe care echipa politica ce a adus-o la guvernare nu s-a abtinut sa o savarseasca. Papusarul este intotdeauna mai inteligent decat marionetele lui“, a precizat Nicolau.

Dragos Seuleanu: “Un vot politic asteptabil“

Fostul presedinte al Societatii Romane de Radio-difuziune Dragos Seuleanu a declarat ieri ca decizia Parlamentului de a demite Consiliul de administratie al SRR a fost “un vot politic asteptabil“. “Accept acest vot al Parlamentului. Cred insa ca institutia este mai solida si ca vom lasa administratiei urmatoare rezultate care vor putea fi crescute“, a adaugat Seuleanu.
El a afirmat ca votul majoritatii senatorilor si deputatilor nu l-a surprins “absolut deloc“ si ca a simtit nevoia sa participe la dezbaterea raportului de activitate al institutiei pe care o conduce pentru “a respecta jocul democratic“. Cu toate acestea, Seuleanu s-a declarat multumit de faptul ca unii parlamentari din Coalitia guvernamentala au recunoscut succesele administratiei pe care a condus-o, mentionand ca intelege motivele pentru care acestia “au fost obligati sa voteze impotriva“.
Fostul presedinte al SRR sustine ca s-a pregatit psihologic pentru momentul in care nu va mai indeplini aceasta functie din momentul in care a fost numit. El a adaugat ca in continuare va fi “ziarist, un om activ in viata publica“, dar si director general al SRR, “pana la viitoarele decizii ale Parlamentului“.

O noua demisie la TVR

Elena Voinea, redactorul-sef al redactiei Stiri Externe din cadrul Directiei stiri a TVR, a demisionat din aceasta functie luni. Ea va ramane in continuare angajata a TVR, fara a detine vreo functie de conducere. Elena Voinea a fost numita redactor-sef la Stiri externe in martie 2003.


FOTO: Disputa intre parlamentarii Coalitiei inaintea votului asupra rapoartelor SRTv si SRR