Curtea de Apel Bucuresti decide peste o saptamana asupra eventualei suspendari a judecarii contestatiei liderului PC, Dan Voiculescu, fata de decizia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pentru a trimite dosarul la Curtea Constitutionala.

Avocatul lui Dan Voiculescu, senatorul PC Sergiu Andon, a afirmat ca, in cadrul sedintei de judecata de ieri, reprezentantul Ministerului Public a fost de acord "in parte" cu neconstitutionalitatile invocate in acest proces privind contestarea de catre liderul conservator a unei decizii CNSAS. Andon a sustinut ca insasi legea CNSAS lezeaza drepturi constitutionale, intrucat ar trebui sa fie doar o autoritate administrativa autonoma, insa este un organism care isi depaseste atributiile. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a depus la dosarul liderului PC, Dan Voiculescu, o cerere de intampinare fata de exceptia de neconstitutionalitate, iar Curtea de Apel Bucuresti a luat act marti de obiectiile formulate. Curtea de Apel Bucuresti avea stabilit ca ieri sa decida daca suspenda judecarea contestatiei liderului PC, Dan Voiculescu, fata de decizia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pentru a trimite dosarul la Curtea Constitutionala. Dupa incheierea sedintei de ieri, judecatorii au stabilit sa se pronunte asupra aventualei suspendari a procesului peste o saptamana.

"Atributii jurisdictionale mascate"

Andon este de parere ca Parlamentul nu avea dreptul sa constituie un organism suprastatal, respectiv CNSAS, care nu se incadreaza in separarea puterilor statului si care depaseste cu mult in atributii prevederile Legii privind Arhivele Securitatii. "Legal, aceasta institutie ar fi trebuit sa asigure liberul acces al populatiei la dosarele Securitatii, nu sa faca judecati dupa norme proprii cu mecanisme abuzive, practici abuzive si rezultate abuzive", a sustinut Andon. Potrivit acestuia, CNSAS are atributii jurisdictionale mascate, care afecteaza separarea puterilor in stat. Sergiu Andon a mai declarat ca a depus la instanta o adresa prin care arata ca numele de "Felix" (numele de cod pe care l-ar fi avut Dan Voiculescu - n.r.) a fost folosit in peste 121 de titluri de ziare, astfel fiind incalcat dreptul la imagine al clientului sau. El a mai spus ca reprezentantul CNSAS a aratat, in fata instantei, ca au mai fost ridicate in sapte randuri exceptii la Curtea Constitutionala privind CNSAS, insa cele sustinute de avocatul lui Voiculescu nu s-au mai invocat.
In august 2006, Colegiul CNSAS a respins contestatia liderului PC, Dan Voiculescu, la decizia Colegiului potrivit careia politicianul conservator a colaborat cu fosta Securitate, in sensul de politie politica.