Dupa ce nebunia alegerilor locale a luat sfarsit a inceput avalansa candidatilor depistati ca au colaborat cu fosta Securitate, flagel de care nu au scapat nici unii candidati galateni. Astfel, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut Tribunalului Bucuresti sa constate colaborarea cu Securitatea a trei candidati la Primaria Galati la alegerile locale din iunie.

"Eu n-am facut politie politica. Nu am vrut, am evitat pe cat posibil"

Conform datelor CNSAS, Parvu ar fi fost recrutat pe 29 martie 1989, pe vremea cand acesta era ofiter maritim, preluand numele conspirativ "Petre", pentru supravegherea informativa a colegilor de serviciu si contraspionaj economic. Totodata, in documentul depus de CNSAS in instanta se arata ca Igor Parvu ar fi dat informatii Securitatii despre situatia navigatorilor romani in porturile straine si despre doi fosti colegi ai sai de la insitut, promotia 1982, care au ramas ilegal in stainatate. La toate acestea se mai stipuleaza in document faptul ca Igor Parvu ar fi furnizat informatii care au continut elemente de studiu pentru recrutarea altor persoane. Igor Parvu a declarat doar ca el nu a facut politie politica. Recunoaste insa ca are dosar la Securitate si ca a fost contactat pentru colababorare. Acesta a precizat ca ar fi fost dispus sa ofere doar acele informatii care puneau in pericol securitatea statului. "Dosar la ei, la Securitate, am. Oricum aveam pentru ca eram ofiter naval si mergeam afara pe timpul lui Ceausescu. In acelasi timp este adevarat ca ei m-au contactat si eu le-am raspuns ca doar pentru siguranta statului, ca pentru treburi din astea pot", a declarat Igor Parvu. Fostul candidat la Primaria Galatiului recunoaste ca, desi a fost dispus sa colaboreze doar daca statul se afla in pericol, practic n-a facut nici un raport, pe motiv ca "n-a fost nevoie". "Efectiv eu nu am facut niciun raport la Securitate. Ei m-au racolat in interesele statului, ca sa spun asa, dar eu n-am facut niciun raport lor. Nu a fost nevoie pentru ca n-aveam eu ce sa le spun despre securitatea statului, ca cineva atenteaza la securitatea statului. Eu consider ca n-am avut nici o legatura. Eu n-am facut politie politica. Nu am vrut, am evitat pe cat posibil", a mai precizat Igor Parvu.

Recrutat pentru a furniza informatii despre elevi

In ceea ce-l priveste pe Andrei Lisinschi, acesta ar fi fost recrutat, potrivit CNSAS, pe data de 11 iunie 1983, cand ar fi semnat un angajament olograf cu numele real, preluand apoi numele conspirativ "George". Conform datelor raportului intocmit de CNSAS, Andrei Lisinschi ar fi fost recrutat pentru a furniza informatii despre elevii din cadrul "Filialei de Formare si Perfectionare a lucrarilor de la navigatia fluviala Galati care intentionau sa fuga din tara, ascultau posturi radio straine si comentau asemenea emisiuni la scoala, elevi care aveau rude in stainatate sau intretineau relatii neoficiale cu cetateni straini, precum si comportarea unor lectori la orele pe care le predau la curs, la care s-ar adauga si alte informatii furnizate despre personalul restaurantului "Potcoava de Aur". Din pacate n-am reusit sa aflam si pozitia oficiala a fostului candidat la Primaria Galati din partea PD-L, Andrei Lisinschi. L-am contactat de mai multe ori, telefonic, atat in seara zilei de 5 august, cat si in cursul zilei de ieri, dar acesta nu a raspuns.

Silviu Vasilache are doua dosare pe cap

Cel de-al treilea invinuit este ziaristul Silviu Vasilache. Acesta a candidat la Primarie in iunie 2008 pentru postul de primar din partea Partidului Verde. Despre acesta, CNSAS spune ca are doua dosare de retea, fiind recrutat prima data pe 26 iunie 1980, cu numele conspirativ "Dragos", pentru ca mai apoi sa fi semnat un alt angajament cu numele "Vasea". Astfel, conform sesizarii, Silviu Vasilache ar fi dat informatii despre relatiile cu cetatenii straini ale angajatilor de la Institutul de Cercetare si Inginerie Tehnologica pentru Constructii de Nave Galati, dar si despre o persoana, care ar fi fost autoarea unei scrisori cu continut ce nu ar fi convenit politicii regimului comunist. La randul sau, Silviu Vasilache spune ca tot ce a facut a fost doar sa raspunda, de nevoie, intrebarilor securistilor, carora le apartin si numele conspirative cu care apare in cele doua dosare. "Sa asteptam decizia Tribunalului. Declaratiile din dosar erau de rutina, rutina serviciului de la ICEPRONAV, chestii de Biblioteca Americana, probe la navele militare. Securitatea era in toate, declaratiile nu erau solicitate de mine, care oricum erau verificate de declaratiile altor colegi, erau un fel de interogatoriu. Numele de cod era fixat de securist, cum ii tuna securistului. Oricum, relatiile cu securitatea nu erau chiar asa de simple. Era o realitate complexa, care nu incape in trei propozitii", a precizat Silviu Vasilache. CNSAS a sesizat Tribunalul Bucuresti in baza unei note de constatare din data de 23 iunie, procesul in instanta urmand sa inceapa pe data de 1 octombrie.