AmosNews informeaza: Scrisoare deschisa adresata fiecarui Parlamentar
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" a remis urmatoarea scrisoare deschisa adresata fiecarui Parlamentar:
Datele economice, asa cum au fost ele facute publice, in trimestrul II, III si IV al anului 2011 au fost bune si contineau premisele unei cresteri salariale pentru aparatul bugetar de la 1 ianuarie 2012;
• Cresterea salariala, desi promisa daca exista crestere economica, nu s-a realizat la inceputul anului in curs, Guvernul afirmand ca aceasta crestere nu este sustinuta economic.
Aceasta situatie duce la concluzia ca solicitarea Presedintelui Traian Basescu, formulata in
Plenul Parlamentului este un demers pur populist care face parte din strategia atent gandita si pusa in practica de actuala Putere in vederea campaniei electorale.
Solicitarea de majorare a salariilor bugetare, formulata imperativ de Presedinte, este o demonstratie, care nu mai era necesara, a incoerentei economice de care a dat dovada actuala Putere din Romania si o proba a lipsei de respect fata de sacrificiile uriase facute de populatie, in numele asa zisei stabilitati economice clamate de guvernanti.
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" atrage atentia asupra unui factor extrem de periculos, asupra caruia, doamna/domnule Parlamentar trebuie sa luati atitudine.
In paralel cu reducerile salariale din mediul bugetar, mediul privat a fost grav afectat de derapajele economice si de proasta gestiune a economiei romanesti. Mediul economic privat a fost motorul economiei si a generat cresterea economica din ultimele trei trimestre ale anului trecut, iar angajatii din sectorul privat au suportat la randul lor drastice reduceri salariale. Mediul privat a fost afectat de ajustarile fiscale, iar masurile de austeritate au facut ca marea majoritate a lucratorilor din mediul privat sa fie salarizati cu salariul minim pe economie.
Masura propusa de Presedinte face o grava discriminare intre mediul privat si cel bugetar, in conditiile in care recuperarea salariala promisa bugetarilor nu este asociata cu o crestere a salariului minim garantat in plata, salariu de care beneficiaza un numar foarte mare de lucratori din mediul privat si bugetar.
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" considera ca aceasta este o incercare grava de discriminare intre lucratori salariati bugetari si salariati din mediul privat, dar reprezinta si o incalcare a prevederilor referitoare la principiile muncii decente, consfintite de Constitutie.
Un al treilea aspect asupra caruia Presedintele a insistat in cadrul discursului sau in fata Parlamentului este cel al tratatului bugetar European, a carui ratificare a fost imperativ ceruta Parlamentului Romaniei, si care nu este un tratat Fiscal, ceea ce ar fi fost de dorit pentru ca ar fi implicat eliminarea derapajelor din economie.
Ce nu recunoaste Presedintele este ca acest tratat bugetar aplicat astazi va impinge Romania in recesiune, obligand Guvernul la noi taieri bugetare in domeniul politicilor sociale. Tratatul a carui ratificare este ceruta de Traian Basescu implica deficit bugetar foarte mic, deci pentru pastrarea unui volum minimal de investitii inseamna politici sociale restrictionate la minimum - adica mai putine medicamente, coplata mai mare pentru asistenta medicala, plata pentru educatie, pensii mai mici si ajutoare sociale mai putine si in suma mai mica. Este binecunoscuta politica Guvernului care a cautat cele mai ciudate motive pentru a bloca accesul la asistenta sociala a celor lipsiti de venituri daca acestia au o drujba, bijuterii, tablouri sau o haina de blana.
O alta serie de efecte ale tratatului bugetar European va fi blocarea investitiilor la un nivel insuficient pentru a obtine cresterea economica sperata, pentru ca bugetul va avea mult mai putini bani si datorita blocarii programelor europene, pentru care bugetul de stat nu va mai avea fonduri pentru cofinantare.
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" reaminteste inca o data tuturor factorilor cu putere de decizie, faptul ca tratatul bugetar European, pe care Presedintele Traian Basescu il vrea ratificat in Parlamentul Romaniei in regim de urgenta, cuprinde prevederi care se adreseaza in principal Zonei Euro, la care Romania este planificat sa adere, in varianta optimista, peste 5 ani!
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" va cere, doamna/domnule Parlamentar sa va opuneti ratificarii tratatului bugetar European si sa cereti Guvernului cresterea imediata a salariului minim pe economie garantat in plata la cel putin 850 de lei.