Prefectura Cluj propune Guvernului un proiect pilot de descentralizare a serviciilor publice deconcentrate din judet, prin crearea unui guvernamant local care sa constituie primul pas in infiintarea regiunilor.
Prefectul judetului Cluj, Alin Tise, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca acest proiect pilot ar putea fi experimentat in judet pe o perioada de cinci ani. "In masura in care se va dovedi viabil, cred ca va fi un prim pas spre crearea regiunilor. Descentralizarea vizeaza aspectul institutional, administrativ si financiar-contabil. Solicitam ca aceste servicii deconcentrate care au acum o dubla subordonare, fata de minister si Prefectura, sa fie in directa coordonare a Prefecturii si a autoritatilor locale", a afirmat Tise.
Prin proiect se propune alocarea directa catre judet a unui buget, care sa fie gestionat de nou infiintata forma de guvernamant locala, constituita din Prefectura, directiile si serviciile deconcentrate si autoritatile locale. "Judetul Cluj va putea primi un buget proportional cu ponderea si programul de dezvoltare local propus si va avea independenta in a hotari in functie de prioritatile existente. Nu se poate merge mai departe cu actualul sistem in care deciziile se iau de la centru, deoarece la nivel local se stie cel mai bine care sunt prioritatile", a explicat Tise.
El a exemplificat cu Serviciul de Pasapoarte Cluj, care incaseaza lunar circa 3 miliarde de lei vechi, fonduri care ajung la Bucuresti. "Daca noi vrem sa facem o extindere de cladire, aceste sume se intorc in bugetul Prefecturii ca investitii. La Registrul Auto Roman (RAR) Cluj se incaseaza 5 miliarde. Suma se intoarce doar in masura in care RAR la nivel national hotaraste si cu specificatie clara in ceea ce priveste modul de cheltuire. Banii incasasati nu sunt gospodariti de noi in niciun fel. Nu avem o politica de resurse umane la nivelul judetului, ci aceasta e coordonata de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, or noi stim la nivelul judetului care sunt prioritatile in cadrul serviciilor publice", a subliniat prefectul judetului Cluj.
Proiectul va fi trimis Guvernului si ministerelor in urmatoarele zile.