Fostul senator PNL Radu F. Alexandru i-a cerut ieri presedintelui liberal Calin Popescu-Tariceanu sa stopeze atacurile "imunde" la adresa fostilor lideri ai partidului Theodor Stolojan si Valeriu Stoica si sa ceara filialelor PNL ale sectoarelor 2 si 5 sa dovedeasca "responsabilitate si buna-credinta" fata de cei doi.
"Sunteti dator sa interveniti si sa stopati imediat atacul imund care s-a pus la cale nu atat impotriva lui Theodor Stolojan si al lui Valeriu Stoica, cat, in primul rand, impotriva intereselor PNL", spune Radu F. Alexandru, in textul unei scrisori deschise adresate lui Tariceanu.
El afirma ca aceasta ar fi o atitudine corecta din partea presedintelui PNL, avand in vedere atat evaluarea obiectiva a relatiilor dintre partid si cei doi fosti lideri, cat si fair-playul care "obliga un om de onoare sa respecte si sa aplice in relatiile cu cei din jur aceleasi norme in spiritul carora a fost tratat".

Meritele fostilor lideri liberali

Fostul parlamentar reaminteste, in textul scrisorii deschise, ca Tariceanu a fost, si datorita lui Stolojan, primul liberal care a ocupat, dupa o intrerupere de 67 de ani, pozitia de prim-ministru, in timp ce Valeriu Stoica a fost primul "care a inteles" necesitatea plasarii PNL in interiorul unei aliante politice care sa poata castiga alegerile, respectiv Alianta D.A.
In acest context, a sustinut el, "nu este admisibil sa te comporti la fel cum ai face-o cu doi rataciti, ajunsi din greseala in randurile partidului", afirmand ca Stolojan si Stoica sunt, de fapt, judecati pentru "delict de opinie", ceea ce inseamna "o revenire inadmisibila la politica oricarui partid abandonat liberului-arbitru si totalitarismului".
Referindu-se la delictul de opinie, Radu F. Alexandru ii mai spune lui Tariceanu ca a patronat "judecata rusinoasa" in urma careia au fost exclusi din partid deputatii Raluca Turcan si Cristian Boureanu, considerati vinovati pentru acelasi motiv.
In ce priveste reciprocitatea fair-playului, fostul senator PNL spune ca, desi Tariceanu a fost unul "dintre cei mai aprigi contestatari" ai lui Valeriu Stoica - in perioada cand acesta a fost presedintele PNL -, cel din urma "nu a adus macar o data in discutie" ideea sanctionarii sau a excluderii din partid a actualului presedinte al PNL.
De asemenea, Theodor Stolojan este cel care "nu a ezitat" sa-l desemneze presedinte interimar al PNL pe Tariceanu, convins fiind ca repre-zinta "solutia optima" pentru acel moment.

"Datoria morala imperativa" a premierului

"Fata de modul in care ati fost tratat, de felul impecabil in care vi s-a respectat intotdeauna dreptul la opinie, consider ca aveati datoria morala imperativa sa interveniti imediat si sa cereti nu un tratament preferential, ci doar respectarea dreptului la o corecta abordare a pozitiei pe care se plaseaza azi cei doi lideri ai PNL: Valeriu Stoica si Theodor Stolojan", se mai afirma in textul scrisorii deschise a fostului senator PNL.
Scriitorul Radu F. Alexandru a fost senator PNL de Bucuresti in legislatura 2000-2004, membru al Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa. Din 1996 pana in septembrie 1999, a fost senator al PD. Liderii filialei PNL a sectorului 2 au amanat, saptamana trecuta, decizia privind posibila excludere din partid a lui Theodor Stolojan, iar cei ai filialei sectorului 5 nu s-au intrunit, din cauza absentelor, pentru discutii referitoare la posibila excludere a lui Valeriu Stoica.