Claudiu Saftoiu (foto) a inaintat, ieri, Parlamentului demisia din functia de director al Serviciului
de Informatii Externe. Conform SIE, presedintele Traian Basescu, in calitate de presedinte al
Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, a fost informat asupra demisiei lui Saftoiu.
Claudiu Saftoiu demisioneaza de la conducerea SIE la cinci luni si jumatate de la numire, in ziua in care cotidianul Adevarul a publicat stenograma audierii acestuia la Comisia parlamentara de ancheta privind suspendarea din functie a presedintelui Basescu. In stenograma Saftoiu sustine ca interceptarile convorbirilor facute de SIE sunt pe baza de mandat de la procurorul general si ca Serviciul dispune de aparatura de interceptare. Joi, conducerea SIE a propus Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii institutiei organizarea unei intalniri pe tema "modalitatii de realizare a interceptarilor in cadrul SIE".
"Totodata, in cazul in care se va aprecia ca necesar, SIE si-a exprimat disponibilitatea de a prezenta unei subcomisii cadrul legal si metodologia pe care se bazeaza activitatea de interceptare a comunicatiilor".
Conform SIE, solicitarea este necesara pentru clarificarea comentariilor publice pe marginea depozitiei facute de directorul Serviciului in fata Comisiei comune de ancheta in vederea analizarii propunerii de suspendare a presedintelui Romaniei.
Presedintele Comisiei de ancheta privind suspendarea presedintelui, Dan Voiculescu, a trimis, joi, o scrisoare presedintilor Camerelor Parlamentului, in care precizeaza ca directorul SIE, Claudiu Saftoiu, a fost audiat de membrii comisiei in 13 martie, prezentand "o serie de informatii care exced competenta comisiei", pe care membrii acesteia le considera "a fi deosebit de importante in ceea ce priveste modul de desfasurare a activitatii SIE si a respectarii cadrului legal in materie de interceptare a comunicatiilor".
"Dialogul pe care l-am avut cu domnul Saftoiu ne-a permis sa luam la cunostinta faptul ca SIE detine tehnica proprie de interceptare, asa cum rezulta din stenograma audierii, pagina 11 si ca SIE efectueaza interceptari in baza unui mandat al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fapt mentionat in stenograma. (...) In plus, domnul Saftoiu nu exclude posibilitatea ca si alte institutii din sistemul de siguranta nationala sa realizeze interceptari in baza mandatului obtinut de procuror, dupa cum arata stenograma", se arata in a doua scrisoare trimisa de Voiculescu. Voiculescu precizeaza ca pune la dispozitia presedintilor Camerelor textul integral al stenogramei audierii lui Claudiu Saftoiu, precum si copia scrisorii pe care directorul SIE i-a trimis-o, in care acesta "isi justifica unele dintre afirmatiile facute in timpul audierii".
Saftoiu isi asuma
responsabilitatea greselilor
"Tinand cont de faptul ca Serviciul de Informatii Externe este un organism aflat in subordinea Parlamentului, va rog sa analizati, domnule presedinte, continutul informatiilor din cadrul audierii, pentru a decide asupra eventualelor masuri ce se impun", incheie Voiculescu scrisoarea.
Directorul SIE Claudiu Saftoiu i-a adresat, miercuri, o scrisoare, presedintelui Comisiei privind suspendarea lui Traian Basescu, Dan Voiculescu, in care recunoaste ca a facut o confuzie in ceea ce priveste procedura de autorizare a interceptarilor telefonice, scrie Gandul in editia de joi.
In scrisoare, seful SIE arata care sunt pasii corecti in obtinerea mandatului de interceptare, subliniind ca acesta este eliberat la propunerea procurorului, de catre un judecator desemnat de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
"Judecatorul anume desemnat de presedintele Curtii examineaza documentele inaintate si emite sau nu mandatul de autorizare a interceptarilor. Confuzia este regretabila si imi apartine, fiind determinata si de contextul discutiilor, care, potrivit invitatiei la audiere, nu includeau si subiecte directe cu incidenta pentru activitatea Serviciului de Informatii Externe", afirma Saftoiu in scrisoare, conform cotidianului Gandul.
De asemenea, Gandul sustine ca, la intrebarea "Aveti tehnica proprie de interceptare a telefoanelor?", Saftoiu a raspuns afirmativ.
Intrebat daca mai stie si alte institutii din sistemul de siguranta nationala care ar face interceptari telefonice, Saftoiu a explicat ca e posibil, dar ca el vorbeste in numele SIE, sustine cotidianul citat.
Intr-o declaratie acordata, miercuri, Claudiu Saftoiu a afirmat ca mandatele de autorizare a interceptarilor solicitate de Serviciu nu sunt eliberate de procuror, ci de catre un judecator anume desemnat, iar SRI face interceptarile respective si le pune ulterior la dispozitia SIE. Saftoiu a explicat ca procedura are mai multi pasi legali. Mai intai SIE adreseaza Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o solicitare motivata de obtinere a mandatului de autorizare a interceptarilor. Parchetul ICCJ analizeaza solicitarea si, daca sunt intrunite temeiurile legale, o supune aprobarii presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Ulterior, judecatorul anume desemnat de presedintele ICCJ examineaza documentele si emite sau nu mandatul de autorizare a interceptarii.