Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, si asociatia Militia Spirituala au lansat ieri noi acuzatii la adresa Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), acuzandu-l ca s-a transformat dintr-o "institutie de deconspirare a fostei Securitati, intr-una de conspirare a acesteia" prin atitudinea pasiva si servila fata de detinatorii de arhiva, intre care SRI si Ministerul de Interne.
GIP si asociatia Militia Spirituala afirma ca "presedintele Traian Basescu minte cand sustine ca a dat CNSAS toate dosarele fostei Securitati. In realitate, detinatorii arhivelor (SRI, SIE, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Apararii Nationale, Arhivele Nationale) continua sa ascunda numeroase documente intre care si dosarele de cadre ale fostilor angajati ai Securitatii", se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit Raportului de activitate pe 2006, la CNSAS se afla doar 102 dosare de cadre ale fostilor ofiteri de securitate, desi - sustin semnatarii comunicatului - in perioada 1948-1989 au activat cel putin 100.000 de ofiteri.
In sustinerea afirmatiilor, GIP prezinta extrase din ceea ce a fost prezentat drept un dosar de cadre al unui fost ofiter de Securitate, Mihai Avramides, care nu se regaseste la CNSAS si in care se face referiri inclusiv la o serie de alte dosare, precum cel de urmarire informativa denumit "Carma" (privind reteaua informativa formata in cea mai mare parte din navigatori), a carui existenta a fost negata de SRI. GIP subliniaza ca in 2004 a publicat "Registrul cu persoanele din randul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate", iar in acesta aparea si Traian Basescu ca "sursa" a ofiterului Mihai Avramides de la securitatea Port Constanta. (D.P.)