Deputatul galatean Bogdan Ciuca nu a ezitat sa dea vina pe presedintele tarii pentru dezastrul din serviciile secrete din Romania. Conservatorul a declarat ca Traian Basescu a fost cel care i-a cocolosit pe sefii serviciilor de informatii.

Demisiile celor trei sefi ai serviciilor speciale au fost comentate diferit in mediul politic. Renuntarea sefilor SRI, SIE si a directorului general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Radu Timofte, Gheorghe Fulga, si respectiv Virgil Ardelean, la functiile ocupate a stirnit un val de reactii in rindul clasei politice din Romania. Cei trei si-au depus demisiile la sfirsitul unei sedinte convocate joi, la Palatul Cotroceni, de catre presedintele Traian Basescu, pentru a analiza situatia creata in urma disparitiei omului de afaceri Omar Hayssam, pe numele caruia magistratii Curtii de Apel Bucuresti au emis un mandat de reincarcerare in dosarul ziaristilor rapiti in Irak. "Cine s-a bucurat cind vreun serviciu secret declara ca a prins nu stiu ce terorist acum trebuie sa-si asume si responsabilitatea acestor demisii. Mai ales trebuie sa-si asume responsabilitatea cauzelor care au dus la demisiile celor trei sefi de servicii secrete", a declarat ieri, la Galati, purtatorul de cuvint Bogdan Ciuca.

Esecul presedintelui

"Unul dintre cele mai mari esecuri ale administratiei prezidentiale este cel al demisiilor din serviciile secrete. Traian Basescu a laudat tot timpul activitatea serviciilor secrete si, de fiecare data cind am solicitat schimbarea conducerii serviciilor, Basescu s-a opus si i-a mentinut in functie. Pentru deciziile pe care le-a luat trebuie sa-si asume raspunderea", a declarat Ciuca. Purtatorul de cuvint al Partidului Conservator a rezumat plastic activitatea serviciilor secrete. "Poate ca au prins un terorist cu ghilimele, dar au scapat alti teroristi fara ghilimele", a fost pozitia deputatului galatean. Solutia iesirii din criza produsa de demisiile lui Timofte, Ardelean si Fulga este in opinia lui Ciuca depolitizarea si demilitarizarea SRI, SIE si a Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. "Cred eu ca, daca Basescu ar fi ascultat ce spun colegii din Coalitie, in acest moment nu mai era asa de mare dezordine in aceste servicii, reforma trebuia inceputa dupa alegeri", a incheiat Bogdan Ciuca atacul la adresa presedintelui.