Intitulata "Opriti genocidul social", motiunea de cenzura initiata de PSD a fost citita astazi in plenul Parlamentului, incepand cu ora 10.30, de catre senatorul Dan Coman Sova. Ieri, presedintele Senatului a declarat ca dezbaterea si votul final au fost programate pentru marti, 15 iunie, de la ora 10:00.
"Motiunea de cenzura are ca scop blocarea genocidului social pe care taierea pensiilor si a salariilor il va produce", se arata la inceputul motiunii de cenzura a PSD.
In textul documentului, parlamentarii social-democrati mai spun ca puterea executiva se afla, mai nou, doar la Cotroceni si il acuza pe premierul Emil Boc ca "a oferit pe tava presedintelui Romaniei Guvernul pe care il conduce, reusind sa-l stearga din paginile Constitutiei, de la capitolul Putere executiva.
In rastimpul de cand au fost instalate la putere, toate editiile Guvernului Boc s-au legitimat doar in fata presedintelui Basescu si in favoarea acestuia, si nu cum este normal si constitutional, in fata Parlamentului si pentru interesele celor pe care ar trebui sa-i reprezinte: milioanele de cetateni romani".
PSD lanseaza si un apel catre toti parlamentarii: "Cetatenii romani nu sunt iobagii dumneavoastra! Nu ne regasim in mentalitatea de sluga pe care o afisati in fata domnului Basescu. Cei care nu vor vota aceasta motiune trebuie sa isi asume, fiecare in parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care il vor produce in Romania".
Opozitia are in acest moment 214 parlamentari. Pentru a fi adoptata motiunea de cenzura este nevoie de 236 de voturi. Alaturi de UDMR si independenti, PD-L are 253 de deputati si senatori, iar opozitia 214. Mai multi parlamentari din arcul puterii au anuntat ca sustin motiunea de cenzura. Victor Ponta a declarat ieri ca Opozitia mai are nevoie de circa 20-21 de voturi pentru a adopta motiunea de cenzura si a demite Guvernul Boc.
In cazul in care aceasta motiune de cenzura nu va trece, liderul PSD a anuntat ca partidul este gata sa depuna alta, in cursul acestei sesiuni legislative care se incheie la 30 iunie 2010. Conform Regulamentului, se poate depune o motiune de cenzura pe sesiune,in plus fata de cea de la asumarea raspunderii guvernului.