Puterea a suportat ieri la Senat tirul de reprosuri al celuilalt partid de opozitie, PRM, initiatorul motiunii simple „Explozia preturilor a devenit insuportabila pentru populatie“, printre cei 35 de semnatari numarandu-se si 16 reprezentanti ai PSD.
Parlamentarii au venit cu un intreg arsenal de recuzita, social-democratul Aurel Simionescu aducand la tribuna Senatului un litru de ulei, precum si cate o punga de zahar, malai si orez pentru a argumenta cresterea preturilor la produsele de baza. In acelasi scop, Vasile Ion, PSD, a adus o varza si un morcov, pe care i le-a aratat ministrului Muncii, Gheorghe Barbu.
De altfel, textul motiunii a adoptat un stil specific, acuzand „scaderea dramatica a nivelului de trai al populatiei, sfidarea si dispretul guvernantilor fata de disperarea oamenilor, care au ajuns sa se sinucida pentru a nu muri de umilinta, de foame si de frig“.
Reprezentantii Puterii au contracarat atacurile Opozitiei prin interventiile ministrului Gheorghe Barbu. Colegul sau de Alianta, liberalul Varujan Vosganian, a completat argumentarea, sustinand ca motiunea foloseste cifre „inventate“ si a denuntat caracterul populist al demersului Opozitiei. El a declarat ca, „atunci cand aruncam torturi cu frisca, indiferent cine invinge, ne murdarim reciproc“.
In final, Gheorghe Funar, PRM, a cerut vot uninominal, mai ales in perspectiva recentelor acuzatii aduse de partidul sau referitoare la votul multiplu practicat de unii parlamentari. Aceasta cerere nu a fost aprobata de plen, iar votul electronic a decis caderea motiunii, cu 57 de voturi impotriva.

Puterea a raspuns intr-un minut

Plenul Camerei Deputatilor a respins ieri Motiunea „Nepasarea“, initiata de 111 deputati PSD, ca reactie fata de capacitatea Guvernului de a gestiona efectele catastrofelor naturale prin care a trecut Romania in acest an, cu 138 de voturi „impotriva“, 113 voturi „pentru“ si 7 abtineri. Atmosfera din plen s-a incins o data cu dezbaterea motiunii, mai ales ca PSD a inlesnit participarea la lucrari a unui grup de sinistrati din judetul Galati. Ca de obicei, PSD si-a utilizat toate minutele alocate dezbaterilor, in timp ce Coalitia a consumat un minut, in care deputatul PD Cezar Preda a explicat ca respinge „cu vehementa politica bazata pe specularea suferintei“ si ca resping motiunea. Pe de alta parte, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a raspuns semnatarilor ca, de fapt, „Guvernului PSD nu i-a pasat patru ani de infrastructura de aparare impotriva inundatiilor“.
La randul sau, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, László Borbely, a declarat ca motiunea este doar „un exercitiu de imagine care nu ii ajuta cu nimic pe sinistrati“ si a propus ca dupa sedinta de plen sa poarte discutii cu sinistratii din Cosmesti. „Haideti sa reconstruim tara“, a conchis Borbely, indemnandu-i pe parlamentari sa nu se mai arate cu degetul unul pe celalalt.

Sinistrati in Parlament

La dezbaterea motiunii au participat, in loja invitatilor, aproape 50 de sinistrati din comuna Cosmesti, judetul Galati, adusi de deputatul PSD Dan Nica, pentru a sustine motiunea Opozitiei si pentru a urmari raspunsul Executivului.
Oamenii, majoritatea batrani, au venit cu speranta ca vor primi ceva ajutoare, poate chiar ajutorul de opt milioane promis de Guvern sau chiar case noi. Acestia au fost vadit nemultumiti de atmosfera din plen si au considerat ca deputatii ii sfideaza citind ziarele sau vociferand din banci, fara a face nimic pentru situatia din tara.
Totodata, Dan Nica a apreciat ca absenta din sala a ministrului Mediului, Sulfina Barbu, este un act de sfidare a Parlamentului. El a acuzat, invocand cazul inundatiilor de la Cosmesti, Executivul ca a provocat inundatiile din Galati, a dat „ordinul criminal“ de deversare a apei din baraje, fara a avertiza localnicii.

FOTO: László Borbely, ministru delegat pentru Lucrari publice si Amenajarea teritoriului, incearca sa-i linisteasca pe sinistratii veniti in Parlament