Senatorul liberal a apreciat ca nivelul real al entuziasmului romanilor fata de integrarea in Uniunea Europeana nu este cel reflectat de sondajele de opinie si ca, dupa momentul aderarii, vor aparea tot mai multi eurosceptici, asa cum s-a intamplat si in cazul ultimelor tari intrate in UE.
Cioroianu a mai afirmat ca entuziasmul masiv aratat de romani se bazeaza pe asa-zisul "complex al orfanului", adica temerea ca ar putea fi "ultimii din provincie", "limes" (sistem de aparare folosit de romani, construit la granitele provinciilor) ai Uniunii Europene, asa cum au fost "limes" ai Imperiului Otoman.

Euroentuziasmul din Est, fara viitor

In cadrul aceleiasi dezbateri, secretarul de stat pentru francofonie, Cristian Preda, a apreciat ca euro-entuziasmul ridicat din tarile care au aderat in ultimul val sau sunt in prag de aderare este bazat pe mecanismul psihologic al nevoii de fi a recunoscut.
Fiind bazat pe acest mecanism psihologic, si nu pe un angajament de a contribui la dezbaterea si construirea proiecului european, euroentuziasmul din tarile estice nu poate fi utilizat politic si ar putea crea probleme pe viitor, a mai spus Preda.
Cei doi au facut aceste afirmatii in timpul dezbaterii "Europa extinsa. De ce? Pana unde?", organizata de Institutul Cultural Roman. In cadrul discutiilor, Jean Michel de Waele si Paul Magnette, profesori la Universite Libre de Bruxelles, au avansat ipoteza ca discutia despre fixarea frontierelor Uniunii Europene ar trebui sa aiba loc dupa elaborarea unui proiect care sa defineasca elementele comune ale identitatii europenilor.
Ceea ce lipseste acum Europei este inventarea unui nou concept de frontiera, vazuta nu ca un spatiu care inchide, ci ca o deschidere catre dialog, a afirmat Paul Magnette.