Fostul presedinte al PN¥CD Victor Ciorbea a propus introducerea votului uninominal pentru alegerea conducerii partidului, chiar de la Congresul din 21 ianuarie, precum si o formula de conducere care sa cuprinda 8 vicepresedinti regionali si 7 pe domenii de activitate, dupa modelul PSD sau PNL.
Ciorbea sustine ca in PN¥CD se impune o alta solutie decat votul pe baza de motiuni, si anume votul uninominal. El a precizat ca inca din 1990 PN¥CD a sustinut pentru Parlament si a aplicat in interiorul partidului aceasta modalitate de vot, iar Corneliu Coposu si Ion Diaconescu au fost alesi presedinti ai partidului prin vot uninominal.
Alte partide, precum PSD si PNL, au revenit la aceasta formula de alegere a conducerii partidului, PN¥CD fiind singurul partid in care motiunea castigatoare ia totul, celelalte curente sau personalitati fiind marginalizate, a adaugat Ciorbea. Fostul lider taranist propune alegerea unui BNC (Birou National de Conducere) format din 19 persoane, alese prin vot uninominal. Este vorba despre: presedinte, prim-vicepresedinte, presedintele CNC, secretar general (la propunerea presedintelui), 8 vicepresedinti regionali si 7 vicepresedinti pe domenii de activitate. Mandatul acestui BNC ar trebui sa fie, in opinia lui Ciorbea, pana dupa alegerile parlamentare, iar obiectivul esential sa fie intrarea partidului in Parlament prin forte proprii sau intr-o alianta politica. Negocierile pentru posibile aliante nu vor constitui un scop in sine, ci consecinta fireasca a dezvoltarii si consolidarii partidului si ar urma sa aiba loc cu PNL, AP, PD si PLD, mai sustine Victor Ciorbea.

"O motiune antimotiuni"

Totodata, el a explicat ca varianta propusa de organizatori pentru CNC si Congres - modificarea Statutului, urmata de alegerea forurilor de conducere dupa vechiul Statut - "este lipsita de logica politica, nestatutara si nelegala". "Ea expune din nou partidul la riscuri juridice majore care vor antrena PN¥CD in alte litigii de ani de zile, fara sorti de izbanda. La Tribunal s-ar depune pentru validare noul Statut si conducerea aleasa pe baza Statutului vechi, care nu mai exista!", arata fostul presedinte al partidului.
"Solutia la care sunt nevoit sa apelez, in conformitate cu statutul in vigoare, este depunerea unei motiuni diferite de celelalte. Ea nu-si propune sa castige 100% din conducerea partidului, dupa principiul votului pe motiuni "castigatorul ia tot". Dimpotriva, ea presupune adoptarea de catre Congres a votului uninominal si desfiintarea tuturor motiunilor, inclusiv a mea. Cu alte cuvinte, este "o motiune antimotiuni", a precizat Ciorbea.