Usi trantite in nas, vociferari, explicatii lamentabile, dar nici un leu incasat, cam de asta au avut parte echipele formate din angajati ai Primariei Craiova si ai Termoficarii, plecate sa recupereze datoriile de la localnici
60 de persoane, angajati ai Primariei Craiova si ai Regiei Autonome de Termoficare (RATf), s-au constituit in echipe si au batut ieri la usa asociatiilor mari debitoare. Apoi, impreuna cu reprezentantii asociatiilor de proprietari au mers la proprietarii restantieri, cu scopul de a-i determina sa-si plateasca datoriile.
Una dintre asociatiile vizate de recuperatori a fost Asociatia nr. 29 Craiovita Noua, cu o datorie catre furnizorul de caldura al orasului de peste 1.150.000 de lei, din care jumatate reprezinta numai penalitatile. Luata prin surprindere, administratoarea Aurica Cojocariu a prezentat inspectorilor de la primarie documentele, atatea cate a mai gasit (registrul de casa era la cenzor, chitantierul era "ratacit"), incasarile, dupa care i-a insotit la usa debitorilor. "Doamne, fac infarct... pai avem datornici. Am mers si noi in nenumarate randuri la usa lor, dar spun ca nu au. Cea mai mare restanta este de 15.215 lei. Mai sunt si altii care se apropie de aceeasi suma. Oamenii nu au acum nici apa calda, nici caldura. Am mai depus aseara si azi-dimineata (ieri - n.r.) la Termoficare 5.000 de lei", a spus administratoarea.

Cum au venit, asa au plecat

Recuperatorii au batut degeaba la usa restantierilor. Multi dintre ei nu au fost acasa ori nu au raspuns, altii le-au trantit usa in nas. Cei care au deschis fie au inceput sa le aduca tot felul de reprosuri, fie le-au explicat ca nu au posibilitați materiale. "Ce sa spun? Eu lucrez la Electroputere, nu ne-am luat salariul de cateva luni. Cu ce sa platesc? Doamna de la asociatie stie. Cand am bani, vin si dau la casierie. Este foarte greu, dar de unde, cand abia ne tinem?", a spus unul dintre restantierii din cadrul Asociatiei nr. 29 Craiovita Noua. Prin urmare, angajatii primariei si ai Termoficarii au plecat asa cum s-au intors.

Apa calda si caldura, doar de Zilele Craiovei

Reprezentantii Termoficarii spun ca aceste actiuni vor continua pana cand situatia ajunge la normal. "Echipele noastre au fost in teren si vor continua sa mearga atata timp cat exista acest pericol, ca orasul sa fie lipsit de apa calda si caldura. Pot spune ca de cand am demarat aceste actiuni concertate incasarile noastre au crescut de la un milion de lei la patru milioane de lei pe zi", a precizat Sorin Iordache, directorul comercial al RATf Craiova. Acestor incasari li se adauga si suma de aproape 500.000 de lei, despagubiri pe care Termoficarea le-a primit de la GDF Suez pentru explozia din Lapus in 2006. Banii au si intrat in conturile Complexului Energetic Craiova. Acesta din urma a fost din nou somat de catre Societatea Nationala a Lignitului (SNL) Oltenia ca i se sisteaza livrarea carbunelui din cauza datoriilor.
In schimb, primarul Antonie Solomon promite de zilele orasului apa calda si caldura tuturor craiovenilor, lucru cam greu de facut, daca avem in vedere faptul ca lucratorii Termoficarii au scos aparatele de masurat din subsolurile blocurilor in care locuiesc restantieri. Numai ca, "daca asa spune domnul primar, craiovenii vor avea apa calda si caldura. Nu-i nici o problema, montam aparatele la loc", a spus Tatian Tudorache, directorul Termoficarii.