Subprefectul demis Ionel Ciobotea le-a facut o ultima "surpriza" fostului sef din prefectura, dar si celor care ravnesc de mult la functia sa si a blocat postul. Ciobotea si-a luat concediu medical inainte de expirarea perioadei de preaviz si, cel putin in acest moment, guvernul nu poate numi un subprefect interimar in locul sau.
In timp ce partidele isi fac planuri, iar speculatii despre posibilii candidati la postul de subprefect de Dolj nu contenesc sa apara, fotoliul din prefectura ocupat pana nu de mult de Ionel Ciobotea nu este liber. Inainte de expirarea perioadei de preaviz pe 13 octombrie, Ciobotea si-a luat concediu medical pe motiv de "hipertensiune esentiala primara". Ciobotea a descoperit brusc cu doua zile inainte de plecarea sa definitiva din prefectura ca este hipertensiv, iar pe 10 octombrie s-a prezentat cu documentul justificativ la serviciu. Astfel, Ionel Ciobotea si-a prelungit preavizul si a impiedicat autoritatile centrale sa numeasca pe altcineva in locul sau pana cand nu-si revine. "Din documentarile mele, nu ar fi posibila numirea unui subprefect cat timp e in concediu medical Ciobotea, dar asta e decizia guvernului, nu eu numesc subprefectul", a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.
Subprefect doar cu acte de hipertensiv
Explicatia pentru blocarea postului de inalt functionar public din prefectura este data de Eugen Marinescu, directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor din cadrul institutiei, care a declarat ca a cautat prin analele jurisprudentei cazuri similare. Rezultatul insa este acelasi: guvernul nu poate numi un nou subprefect decat in cazul in care Ciobotea nu-si prelungeste perioada de concediu medical. Potrivit directorului Marinescu, Ciobotea a fost subprefect pana pe 25 octombrie, dar isi poate prelungi statutul cu un nou concediu medical. "Noi am primit de la Ministerul Administratiei si Internelor o adresa prin care perioada de preaviz este prelungita cu cea a concediului medical. Conform Codului Muncii, perioada de preaviz e intrerupta de incapacitatea temporara de munca, fapt ce inseamna ca Ciobotea a mai avut preaviz inca doua zile dupa expirarea perioadei de concediu medical pe 23 octombrie. Dupa opinia mea, Ciobotea nu mai este subprefect in acest moment. Cert este ca mai are timp pana pe 5 noiembrie sa aduca o prelungire a concediului medical", a precizat Eugen Marinescu.
Codul seifului, schimbat de Giurgiteanu
Insarcinat in prezent cu o parte din atributiile pe care le avea inainte de plecarea din prefectura Ionel Ciobotea, subprefectul Nicolaie Giurgiteanu a preluat si seiful pe care Ciobotea il avea in birou. Giurgiteanu a marturisit insa ca, desi seiful adaposteste corespondenta si documente strict secrete, Ciobotea pastrase cifrul din fabrica, iar documentele puteau fi accesate cu un pic de efort de oricine intra in biroul sau. "Eu am stabilit acum un cifru si nimeni nu mai poate sa-l schimbe. Ciobotea pastrase codul din fabrica", a declarat subprefectul Giurgiteanu. De altfel, in urma subprefectului Ciobotea a fost schimbata si yala de la biroul pe care acesta l-a ocupat in prefectura. Conform spuselor directorului Eugen Marinescu, aceasta este o procedura normala in cazul sigilarii biroului.
Calificativ "nesatisfacator"
Ionel Ciobotea a fost destituit la mijlocul lunii septembrie ca urmare a unui raport realizat de prefectul Nicolae Giugea in care activitatea subprefectului era notata cu calificativul "nesatisfacator". Ulterior, o comisie de evaluare a inaltilor functionari publici a acordat subprefectului acelasi calificativ.