Ziare.com informeaza : Iliescu: Desfiintarea IRR, un abuz - am dat un semnal sa se opreasca

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a continuat sa acuze, intr-o declaratie pentru Ziare.com, intentia Puterii de a desfiinta Institutul Revolutiei Romane, pe care il patroneaza, considerandu-l un abuz si o interventie nepermisa din partea Guvernului, intrucat institutia e subordonata Senatului.
Fostul sef de stat spune si ca a "dat un semnal" catre politicienii cu putere de decizie din Romania pentru a opri desfiintarea IRR. Intrebat daca i-a transmis un mesaj in acest sens si presedinteluiTraian Basescu, Iliescu a refuzat sa comenteze.
"Aceasta institutie e subordonata Senatului Romaniei, nu-si poate permite Guvernul sa se interfereze si sa ia o decizie in legatura cu o institutie subordonata Senatului, ar fi un alt abuz. s...t
Actiunea este eminamente politica. E inexplicabil ce cauta ministrul de Externe intr-o tema, PDL, capartid, intr-o asemenea tema, cand e vorba de o institutie subordonata Senatului Romaniei. Este coordonata stiintific de un academician, colaboreaza cu institutii academice si universitare. Plus relatiile cu oamenii care au fost prezenti in Revolutie", a declarat fostul presedinte, pentru Ziare.com.
Iliescu spune ca a transmis un mesaj unor politicieni, pentru a opri desfiintarea acestui institut, insa a refuzat sa spuna daca printre ei se gaseste si presedintele Traian Basescu, spunand doar: "nu comentez".
"Am lansat un mesaj, sper ca lumea sa reflecteze cu celeritate, sa nu se lase antrenata intr-un joc din asta meschin, primitiv chiar", a mai spus presedintele de onoare al PSD.
Ion Iliescu este de parere ca IRR e realmente util si desfasoara un studiu profesionist al Revolutiei Romane.
Intrebat daca s-a resemnat cu posibilitatea disparitiei IRR, Iliescu a raspuns: "Bineinteles ca nu. Este singura institutie care, de 7 ani de zile, desfasoara sistematic un studiu profesionist, cu istorici, a Revolutiei Romane. Pe cine nu intereseaza asa ceva? Si pe cine deranjeaza o asemenea institutie si un asemenea studiu? s...t
(Suma cheltuita pentru IRR, aproximativ 400.000 de euro pe an - n.red.) E foarte modesta. Membrii Colegiului nu primesc niciun ban, membrii consiliului stiintific de asemenea. Este grupul acela restrans de cercetatori si unele cheltuieli legate de organizarea unor reuniuni. Nivelul salariilor este modest, cum e in toate institutiile de cercetare, ale Academiei, ale celor subordonate unor universitati. Sunt salarii mici, sumele sunt foarte modeste.
Isi permit unii sa faca aprecieri, dar stiu ceva, spre exemplu, despre activitatea Institutului de Istorie al Academiei Romane, institutele de cercetare economica ale Academiei Romane? Am auzit apreciere ca ‘opinia publica nu cunoaste‘... Pai care opinie publica? Cine vrea are posibilitatea sa cunoasca, este si un site al institutului, sunt aceste publicatii care apar, sunt cartile care au aparut. Cine are interes, are acces la el", a mai spus Iliescu.