Singurul lucru cert este ca PD a negociat cu PSD si a oferit diverse avantaje, spun liberalii. Ba nu, intre PNL si PSD exista un protocol de sustinere, afirma democratii. Nu, sustin social-democratii - PNL si PD tin in rezerva varianta refacerii Aliantei si a colaborarii dintre ei. Politicienii lanseaza in aceasta perioada trei variante de colaborare, pe principiul "fiecare cu fiecare".

Liberalii se declara convinsi ca intre PSD si PD exista o intelegere. Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat luni, la finalul Biroului Politic Central liberal, ca are informatii de la liderii PSD ca au existat negocieri intre cele doua partide. Potrivit lui Melescanu, targul in care s-a incercat acordarea de sprijin politic de catre PSD pentru democrati nu s-ar fi incheiat cu niciun rezultat.
"Singurul lucru cert este ca PD a negociat cu PSD si a oferit diverse avantaje pentru a obtine un sprijin politic si nu a reusit", a declarat Melescanu. Democratul Boc a negat categoric presupusele negocieri si discutii pe care PD le-ar fi avut cu PSD. Pe de alta parte, social-democratii tocmai au sarit la atac impotriva PD, cerand ca formatiunea sa-si retraga reprezentantii din structurile locale si din institutiile de stat.

Refacerea Aliantei

Social-democratii merg pe denuntarea existentei in continuare a unei intelegeri intre liberali si democrati. Aceasta a fost argumentata prin faptul ca PNL si PD ezita in a transa soarta Aliantei. Potrivit purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, si liberalii, si democratii asteapta doar un moment prielnic pentru a relansa Alianta D.A. si pentru a-i reconfirma atunci existenta. De aceea, spune Diaconescu, democratii si-ar pastra reprezentantii in institutiile de stat centrale si locale, pentru ca sunt inca la guvernare alaturi de PNL. Pentru varianta lansata de social-democrati reprezentantii PD au avut un singur raspuns: ei au lansat o "ultima oferta" de refacere a Aliantei catre PNL, dar liberalii au respins propunerea.

Cooptarea PSD la guvernare

Democratii au insa o alta viziune asupra colaborarilor stabilite. Presedintele PD, Emil Boc, sustine si el ca are cunostinta despre existenta unui protocol intre liberali si social-democrati. Liderul democrat chiar a cerut ce cele doua parti sa faca public aceasta intelegere. Boc a mai spus ca are informatii ca protocolul dintre PSD si PNL ar contine clauze care prevad, intr-o prima faza, cooptarea PSD la nivelul esalonului doi - secretari de stat, sefi de agentii, sefii de servicii deconcentrate - si cooptarea ulterioara de ministri la guvernare.
"Protocolul va aparea. El va fi materializat in foarte multe pozitii publice ocupate de catre membrii PSD", a sustinut Boc. Totodata, el s-a aratat sceptic in legatura cu sansele ca o intelegere intre PNL si PSD sa functioneze. Intrebat cine va face public protocolul PNL-PSD, Boc a raspuns: "Il vor da ei, la un moment dat, pentru ca, pana la urma, nu se vor intelege".