Astazi Parlamentul European implineste 50 de ani de existenta. As indrazni sa spun ca e un fel de aniversare de aur a acestei Adunari Parlamentare Europene, care la inceput era doar un for consultativ.

In prezent, Parlamentul European este unul dintre organele Comunitatilor Europene si este reprezentantul democratic al intereselor celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene.

Pentru cei care nu cunosc prea multe amanunte, Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg. Sediul central al Parlamentului European se afla la Strasbourg. Acolo se desfasoara cele 12 sedinte anuale in plen, a cate patru zile fiecare.

Parlamentul European este asa-numita camera a reprezentantilor cetatenilor din UE, in timp ce Consiliul Uniunii Europene este organismul reprezentativ al statelor din UE.

Incepand cu 13 iunie 2004, acesta are 732 de membri. S-a decis ca numarul maxim de parlamentari europeni trebuie fixat la 732, cu un prag minim de 5 si maxim de 99 de deputati pentru fiecare stat membru.

Parlamentul are trei puteri importante:

Puterea legislativa, prin care, impreuna cu Consiliul Uniunii Europene, adopta legislatia europeana (directive, ordonante, decizii). Dupa semnarea Tratatului de la Nisa, in majoritatea domeniilor politice deciziile se iau pe principiul co-participativ, Parlamentul si Consiliul avand drepturi egale, urmand ca, in cazul in care nu se ajunge la un consens, decizia sa fie luata in a treia sedinta, in cadrul unei comisii de mediere.

Puterea bugetara. Parlamentul European, impreuna cu Consiliul, sunt organele bugetare ale UE. La capitolul venituri bugetare, ultimul cuvant il are Consiliul, la cel de cheltuieli - il are Parlamentul.

Puterea de control democratic asupra Comisiei Europene. Inainte de numirea membrilor acesteia, Parlamentul analizeaza in comisiile sale competenta si integritatea comisarilor desemnati.

Membrii Parlamentului European sunt alesi o data la 5 ani. Ultimele alegeri europene au avut loc in iunie 2004, in toate cele 25 de state membre. Urmatoarele alegeri vor avea loc in 2009.