Biroul Permanent National al PSD a adoptat ieri varianta finala a chestionarului intern realizat in scopul consultarii membrilor partidului asupra unor modificari ce vor fi aduse Statutului partidului dar si a ofertei si politicii electorale a PSD.
Chestionarul cuprinde 12 intrebari, prima dintre acestea referindu-se la ierarhia prioritatilor ofertei electorale a programului de guvernare al PSD. Intre variantele de raspuns figureaza: cresterea veniturilor populatiei, alocarea de bugete mai mari pentru sanatate, reforma sistemului de educatie, programe pentru sprijinirea agriculturii, dezvoltarea infrastructurii.
Intrebarea cu privire la prioritatile programului de guvernare este inspirata dupa modelul aplicat de socialistii britanici. O alta intrebare se refera la eliminarea cotei unice si reintroducerea sistemului de impozitare progresiva.

Polul Social al lui Iliescu, luat in calcul

ßi politica preelectorala a partidului face obiectul unei intrebari din chestionarul respectiv: "Considerati ca, la urmatoarele alegeri, PSD ar trebui sa candideze singur sau ar trebui sa candideze intr-o platforma a stangii, impreuna cu alte partide neparlamentare, sindicate, forumuri etc?" Variantele de raspuns la aceasta intrebare sunt: "PSD sa candideze singur", "PSD sa candideze intr-o platforma a stangii", respectiv "Nu stiu, nu raspund", la care se adauga o rubrica dedicata dezvoltarii raspunsului.
"Deocamdata, este o intrebare, poate fi, nu vad nimic rau din acest punct de vedere", s-a referit purtatorul de cuvant Cristian Diaconescu (foto) la posibilitatea ca aceasta platforma a stangii sa fie proiectul Polului Social, initiat de Ion Iliescu.

Modificarea Statutului, prioritara

Cele mai multe dintre intrebari vizeaza posibilele modificari ale Statutului PSD, care urmeaza sa fie adoptate la Congresul extraordinar al partidului din 10 decembrie.
Membrilor PSD li se cere sa-si exprime preferintele in legatura cu durata mandatului conducerii partidului ( 2, 4 ani sau alta durata), criteriul pentru stabilirea specificului functiilor de vicepresedinte la nivel national (un numar de vicepresedinti alesi pe regiuni de dezvoltare si alti vicepresedinti specializati pe domenii de activitate sau vicepresedinti alesi prin vot si fara niciun criteriu prestabilit), modul de alegere a vicepresedintilor (in Congres sau in Consiliul National).
De asemenea, membrii PSD sunt chestionati si in legatura cu intentia instituirii unui Comitet al Presedintilor (ca for politic de decizie, compus din conducerea nationala si presedintii organizatiilor judetene). Consultarea interna a membrilor PSD trebuie sa se desfasoare pana la 26 noiembrie, rezultatele acestui referendum urmand sa fie analizate in Con-gresul extraordinar din 10 decembrie.
Pana la Congresul extraordinar, filialele judetene ale PSD trebuie sa organizeze conferinte judetene extraordinare, la care sa stabileasca delegatii la congres, sa desfasoare acest referendum intern si sa-si precizeze optiunile cu privire la variantele de modificare a Statutului formatiunii.